Dolors Bassa es presenta per ser reelegida secretària general d'UGT

El 10è congrés del sindicat es farà al castell de Sant Ferran de Figueres el 7 de juny

L'actual secretària general d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, ha anunciat aquest divendres que tornarà a presentar candidatura durant el 10è Congres que es farà el pròxim 7 de juny al castell de Sant Ferran de Figuers. Ho farà encapçalant un equip format per cinc persones amb la idea que sigui de consens, tot i que fins al mateix dia es poden presentar altres candidatures.

"En moments difícils, s'hi ha de ser i donar la cara", ha assenyalat la que durant cinc anys ha estat al capdavant del sindicat a la demarcació. L'ocupació i una reorganització interna per estar més a prop del treballador centraran el programa que Bassa té pensat impulsar en cas de ser reelegida.

"Cal plantar cara i ser forts per dir que no estem d'acord amb el tipus de polítiques que es fan", explica Bassa. En relació al programa que té pensat dur a terme en cas de sortir elegida de nou, destaquen dos àmbits. Per una banda, la reorganització interna del sindicat, amb la idea d'estar "més al carrer" i "més a prop dels treballadors" i deixar més de banda els temes institucionals, i per l'altra, centrar-se en l'ocupació per afrontar la greu crisi que viu la demarcació. Sobre aquest útlim aspecte, ha explicat que s'està plantejant crear una secretaria que es dediqui exclusivament a les persones que estan a l'atur o en risc d'exclusió.

En el congrés, que porta per lema 'Units guanyem tots', hi participaran 120 delegats que debatran i valoraran la gestió feta durant els últims 4 anys i votaran l'executiva per als pròxims 4 anys. La UGT de comarques gironines arriba al 10è congrés amb uns 10.000 afiliats i 2.500 delegats, el que representa un 53,5% de la representació sindical a la demarcació, segons informen en un comunicat.

S'han destruït 8 llocs de treball per dia a l'Alt Empordà

L'anunci de la candidatura s'ha fet durant un acte al local de l'UGT de Figueres, amb la presència de Dolors Bassa acompanyada del secretari d'organització, Jorge Iglesias, i el delegat comarcal de l'Alt Empordà, Juli Fernández. Precisament, aquesta és la tercera comarca de la demarcació on s'han destruït més llocs de treball en els últims cinc anys (des del 2008 fins al 2012). Concretament, se n'han perdut 10.797 o el que és el mateix, 179,95 llocs al mes o 8,17 per dia. Per sectors econòmics, els més perjudicats són la construcció i els serveis, tant si es tracta dels que estan afiliats a la seguretat social com els que són autònoms. En xifres globals, s'ha passat de 50.357 llocs de treball durant el primer trimestre del 2008 a 39.560 en l'últim trimestre del 2012, segons dades d'UGT.

Si es mira els treballadors contractats pel règim general, les dades assenyalen una pèrdua de 8.911 llocs de treball en els últims cinc anys, dels quals 44,28% són del sector serveis i un 42,96%, de la construcció. Per contra, es veu un relatiu creixement al sector de l'agricultura, ja que en cinc anys han passat de ser 107 a 147. Pel que fa als treballadors autònoms, durant aquest període s'han destruït 1.886 llocs de treball, la majoria dels quals s'han donat al sector de la construcció (53,49%) i els serveis (29,74%).