Aturat el desallotjament del bloc de pisos ocupat a Salt per la PAH

Es manté obert un procés penal contra els inquilins

El jutge ha ordenat aturar el desallotjament del bloc de pisos que la PAH va ocupar a Salt (Gironès). Aquesta és la primera decisió que ha adoptat, de manera preventiva, el Jutjat d'Instrucció Número 3 després que la gestora de l'edifici interposés una denúncia penal per usurpació de béns immobles. Tot i això, el jutge va ordenar ara fa una setmana que els Mossos d'Esquadra identifiquessin aquells qui viuen al bloc, i els citarà a declarar en els propers dies.

L'edifici, situat al número 91 del carrer Doctor Castany, estava buit d'ençà que va acabar l'obra i porta gairebé dos mesos ocupat. La decisió d'aturar el desallotjament de Salt es coneix poques hores després del cas de Sabadell. L'ocupació del bloc de pisos de Salt -que la PAH Girona va batejar com a "alliberament"- va tenir lloc el divendres 22 de març. Després d'una assemblea, els membres de la plataforma es van dirigir fins a l'edifici i van entrar en un dels pisos.

El bloc, situat al número 91 del carrer Doctor Castany, feia uns dos anys que estava construït. D'ençà que es va acabar l'obra, però, no s'havia venut cap dels quinze pisos que hi ha. Mica en mica, la plataforma va entrar a tots els habitatges, amb l'objectiu de destinar-los a famílies sense recursos.

Des del principi, però, hi havia el dubte de si s'interposaria una denúncia contra l'ocupació i s'ordenaria el desallotjament imminent dels inquilins del bloc. Segons ha explicat l'advocat de la PAH, Benet Salellas, la denúncia penal per un delicte d'usurpació de béns immobles sí que s'ha presentat davant dels Jutjats de Girona, però ara per ara, no es farà fora cap dels qui hi viuen.

I és que el titular del Jutjat d'Instrucció Número 3, on ha anat a parar el cas, ha denegat la petició perquè es desallotgi l'edifici. Segons ha explicat l'advocat, de moment, de manera preventiva fins a estudiar més a fons el cas. És a dir, que tot i que la policia no entrarà a l'edifici per la força, sí que el procés penal segueix el seu curs.

De fet, ara fa una setmana el jutge va ordenar als Mossos d'Esquadra que identifiquessin els inquilins de l'edifici. I d'aquí a uns dies, aquells qui hi viuen rebran una citació per anar als jutjats a declarar.

El bloc del carrer Doctor Castany, segons consta al registre de la propietat, pertany a una immobiliària vinculada al Banc Mare Nostrum. Tot i això, però, l'edifici forma part dels actius tòxics que s'han traspassat a l'anomenat 'banc dolent', la Sareb (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària).

Poques hores després de Sabadell

La decisió del jutjat gironí es coneix poques hores després del cas de Sabadell. Aquí, la justícia també va denegar la petició de desallotjament cautelar, feta per la Sareb, d'un bloc de 40 pisos que la PAH va ocupar fa tres setmanes. En aquest cas, a l'edifici ja hi viuen onze famílies.

La interlocutòria del jutjat, a més, també renyava el 'banc dolent'. Entre d'altres, li retreia que l'ocupació no li suposava cap perjudici, però que si es desallotjava el bloc, hi hauria gent sense ingressos que aniria a parar al carrer.

Judici a Girona per una altra usurpació

Aquest matí, d'altra banda, els Jutjats de Girona han acollit un judici per un altre cas d'usurpació de béns immobles. Es tracta del d'un edifici situat al número 41 del carrer del Carme de Girona, conegut com 'Kan Kolmo', que des de fa quatre anys s'ha convertit en un punt de trobada dels moviments socials alternatius.

L'edifici era una vella fàbrica abandonada de taps de suro, que quan es va ocupar portava tancada feia més de 30 anys. En aquest cas, a més de reclamar-ne el desallotjament, la propietat també demana als jutjats que condemni l'únic imputat en el cas a pagar una multa de 1.500 euros per un delicte d'usurpació de béns immobles.