El bloc ocupat de Salt espera una sentència judicial per garantir el seu futur

Representants de la plataforma debant amb l'Ajuntament l'empadronament dels inquilins

La PAH de Girona espera que la sentència que ahir es va donar a conèixer d'un jutjat de Sabadell obri noves vies de negociació amb el Sareb, el banc dolent propietària també del bloc de pisos que actualment està ocupat a Salt. La jutgessa va descartar ordenar la petició de desallotjament cautelar de les onze famílies que hi viuen a petició de l'entitat en considerar que és una qüestió de necessitat. Com que a Salt s'està vivint una situació similar, els membres de la plataforma esperen que serveixi de precedent i que els obri una via de negociació amb el banc per evitar així el desallotjament.

Aquest dijous membres de la PAH de Girona s'han reunit amb l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé. "Confiem que aquesta sentència marcarà un abans i un després", explicava aquest matí la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. Aquest dijous tres representants de la plataforma s'han reunit durant una hora amb l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i amb la regidora d'Habitatge, Glòria Pàmies, juntament amb l'advocada experta en aquests temes Raquel Fauria, per tractar la situació de les famílies que actualment viuen al bloc de Salt ocupat. S'ha demanat una reunió amb l'empresa de les aigües després que aquesta setmana s'han trobat amb les aixetes obstaculitzades amb ciment i quedant-se així sense aquest servei.

També s'ha acordat una reunió amb el deganat dels Jutjats de Girona per debatre la problemàtica dels desnonaments i intentar que s'unifiquin els criteris en favor de les persones, segons ha explicat Afuera, que ha reconegut haver notat un "canvi" positiu en l'actitud del govern municipal. Fa uns dies, la portaveu de la PAH de Girona va acusar l'Ajuntament de Salt de posar "pals a les rodes" a la feina que està fent la plataforma en comptes d'ajudar a buscar solucions als problemes d'habitatge.

L'empadonaments dels inquilins del bloc

La plataforma insisteix en què les persones que viuen al bloc de Salt s'han de poder empadronar al municipi i així poder donar d'alta la llum, l'aigua i al gas. I és que, segons diuen, els inquilins tenen intenció de pagar les factures dels subministraments. Fonts de l'Ajuntament han explicat que estan disposats a buscar una sortida però que cal complir la llei. Abans, però, cal que aquestes persones passin per Serveis Socials i s'identifiquin, una petició que ha estat acceptada per la plataforma. Per altra banda, el consistori també ha subratllat que només es podran atendre les necessitats d'aquells ciutadans que siguin de Salt. El consistori està en contacte amb l'Ajuntament de Sabadell i els seus tècnics per seguir de prop el cas del bloc de pisos ocupats d'aquest municipi, atès que planteja aspectes similars.

Posposat el desnonament d'un jove que viu sol

Les gestions amb l'Ajuntament de Salt i Serveis Socials han permès que el BBVA hagi decidit aturar de nou el desnonament d'un jove de Salt, Gerrard, que fa poc ha complert els 18 anys, i que viu sol al pis que és propietat de seu pare. Aquest últim no se'n pot fer càrrec i la mare i germana del noi se n'han tornat al Senegal, el seu país d'origen. A mitjans del febrer passat, ja es va aconseguir posposar el desnonament amb l'ajuda de la pressió ciutadana quan el noi era encara menor d'edat -tenia 17 anys- i va passar a ser tutelat fins a complir els 18 anys.

Malgrat la situació de jove, el jutjat havia ordenat el desnonament el proper divendres 10 de maig. El noi va demanar ajuda als Serveis Socials, que van aportar nova documentació per buscar una segona suspensió. Finalment, les gestions fetes han permès aturar-ho de nou i s'està treballant per trobar una solució definitiva.