Prop de 3.000 persones es manifesten a Girona per l'Educació

Els sindicats xifren el seguiment en el 40% i Ensenyament un 14,45%

Prop de 3.000 persones s'han sumat aquesta tarda a la manifestació en contra de les retallades i contra la reforma educativa que promou el govern estatal. La manifestació ha estat nombrosa als carrers però les xifres del Departament d'Ensenyament denoten un seguiment baix a les aules.

Aquesta és la cinquena vaga -entre les del sector i les generals- que afronten els docents en els dos darrers anys. El departament ha xifrat en un 14,45% el seguiment entre el professorat de primària i secundària, mentre que els sindicats l'eleven al 40%. A més, asseguren que la vaga ha afectat un 70% de les classes. "Estem sorpresos perquè hi havia un ambient fred", ha valorat el portaveu d'Ustec, Xavier Díez.

El seguiment de la vaga torna a tenir diferents xifres si s'escolta als sindicats o a l'administració. Segons dades facilitades pel Departament d'Ensenyament -amb un recompte fet a més del 94% dels centres a les sis de la tarda- recullen que han fet vaga el 14,45% dels docents que treballen a instituts i escoles públics i concertats de la demarcació de Girona.

Els sindicats, en canvi, eleven la xifra al 40%. "Estem sorpresos del seguiment perquè l'ambient abans de la vaga era molt fred perquè era una vaga d'àmbit estatal", ha valorat el portaveu d'Ustec-Stes a Girona, Xavier Díez. Els sindicats, a més, fan una lectura positiva de la jornada de vaga perquè recorden que en els darrers dos anys les plantilles de professorat han viscut cinc convocatòries de vaga, entre les vagues en l'àmbit de l'educació i les generals.

Des de la UGT, el responsable d'Ensenyament, Jaume Paül, ha destacat que, a banda dels professors que han fet vaga, ha estat molt elevada la incidència. Els sindicats coincideixen en afirmar que un 70% de les classes s'han vist alterades per la vaga, bé perquè hi ha faltat el professor o bé perquè els alumnes no han anat a classe. "Ha estat una vaga on s'han vist representats tots els sectors, des dels metres als pares i alumnes", ha destacat.

Des de CCOO, el responsable d'Ensenyament, David Pérez, ha valorat que el seguiment a secundària i batxillerat ha estat "pràcticament total" i ha criticat que en els darrers quatre anys han crescut en 100.000 els alumnes nous mentre que la Generalitat ha reduït el pressupost per a Educació en 700 MEUR.

Una vaga amb un doble objectiu

La convocatòria de vaga tenia dos motius. Per una banda, criticar les retallades que el Govern de la Generalitat ha vingut aplicant en els darrers anys tant als funcionaris com als recursos destinats a l'educació i, per altra banda, mostrar el rebuig a la reforma educativa que promou l'estat espanyol. De fet, la vaga es fa el dia abans que el consell de ministres té previst aprovar l'avantprojecte de la LOMCE. Una llei que els sindicats titllen de "mercantilista" i "espanyolista".

Durant la manifestació, s'han pogut llegir moltes pancartes amb lemes sobretot contra les retallades i en favor d'una educació pública, de qualitat i en català. A banda de mestres i professors, també s'han sumat a la protesta molta pares i els seus fills ja que la Fapac havia fet una crida a la mobilització. Entre els lemes que han corejat es podia escoltar: "Rigau, astuta, treballa de substituta" o "Rigau, divina, treballa d'interina", així com proclames contra el ministre Wert i la reforma educativa que ha liderat.

La marxa ha sortit des de la rotonda coneguda com la del Rellotge, a la Devesa, i ha omplert de gom a gom l'avinguda Jaume I. Després, ha acabat davant la seu del Govern a Girona, on s'ha llegit un manifest i s'ha demanat la dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.