Banyoles prepara un carnestoltes ''fantàstic''

La proposta es desenvoluparà el cap de setmana del 10 i 11 de febrer

Banyoles (Pla de l'Estany) es prepara per viure un ''Carnestoltes fantàstic''. La festa se celebrarà el cap de setmana del 10 i 11 de febrer i inclourà una desena d’activitats per a tots els públics, amb les tradicionals rues com a propostes més destacades d’un programa de propostes que recupera la majoria d’activitats i formats previs a la pandèmia.

Les activitats del Carnestoltes s’han presentat aquest matí en roda de premsa. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “el carnestoltes és una de les festes amb més participació de la ciutat, sobretot per la implicació de diferents entitats i principalment de les famílies i l’alumnat de la ciutat i la comarca en la rua infantil”. Miquel Cuenca ha recordat que “el Carnestoltes va ser la última activitat que vam poder celebrar abans de la pandèmia i aquest any la podrem recuperar amb tot el programa d’activitats previstes i fins i tot amb novetats”.

La celebració es concentrarà a la plaça de les Rodes on es faran la majoria de les activitats al voltant de l’envelat que s’hi instal·larà. El tècnic de Festes, Xavi Casadevall, ha destacat que “la plaça de les Rodes serà l’epicentre del carnestoltes i per on aniran passant totes les persones que vulguin participar a la festa, siguin de l’edat que siguin”.

La programació s’iniciarà el divendres al vespre a la plaça Major amb la tradicional Rua de versots, organitzada per Gàrgoles de Foc. Els versots són textos satírics i punyents que pretenen qüestionar, de forma humorística, diferents aspectes de la política local.

A partir de les 11 de la nit, s’iniciarà la Gimcana cutre, organitzada pel Comitè de Banyolinades, amb una nova versió més cutre que mai. I a partir de la matinada, la festa continuarà a la Discoteca La Nau amb la Fes-te cutre, organitzada també pel Comitè de Banyolinades i l’Àrea de Festes, amb premis cutres per a disfresses cutres i tot plegat ambientat amb música.

Les activitats del Carnestoltes es reprendran dissabte a dos quarts de cinc de la tarda amb la tradicional Rua infantil, que comptarà amb la participació de les associacions de famílies de les escoles de Banyoles i comarca i d’entitats i associacions de lleure infantil i juvenil. El tècnic de Festes de l’ajuntament, Xavi Casadevall, ha destacat que “la rua infantil és una activitat que cada vegada és més participativa i preveiem que hi prendran part unes 2.000 persones d’escoles i entitats de Banyoles, però també d’altres poblacions de la comarca com Porqueres, Cornellà de Terri i Fontcoberta”.

La rua s’iniciarà a la plaça Catalunya i acabarà a la plaça de les Rodes on hi haurà la festa del carnestoltes infantil amb Rock per Xics i Comitè de DJ’s i xocolatada. I a partir de 2/4 de 9 del vespre, hi haurà la festa Just Dance, organitzada pel Comitè de Banyolinades.

Festa Jove

Com a novetat, la Comissió Cultural Jove (COCU Jove), un projecte juvenil que va néixer l’any passat i que està formada per alumnes de tercer i quart d’ESO dels centres de secundària de Banyoles, s’implicarà també en el carnestoltes i organitzarà el primer concurs jove de disfresses i la mostra de DJ locals, amb DjPIMPAM, Pdlantràpid i Comitè de de DJ’s. Les activitats es faran a partir de 2/4 de 10 de la nit a la plaça de les Rodes.

Des de la COCU Jove, Huiping i Pol, dos dels integrants, han explicat que les propostes van dirigides a joves d’entre 14 i 18 anys i hi haurà tres categories de premis: a l’originalitat, a la disfressa cutre i es farà un sorteig entre totes les fotografies que s’etiquetin amb el hashtag #bnyfantastic a través de l’Instagram de la @cocujove.

Els dos representants de la COCU Jove han explicat que “volíem implicar al màxim de joves possibles en aquesta activitat i, per això, hem volgut donar aquest format d’activitats que combina un concurs jove i djs locals per potenciar i trobar espais perquè els djs amateurs es puguin donar a conèixer”.

I a partir de les 11 de la nit, començaran les activitats nocturnes amb la presentació de carrosses i comparses a la plaça de les Rodes amb la Kinky Band, la rua de nit, que començarà i acabarà a la mateixa plaça, i la Festa de disfresses a partir de la matinada amb la mateixa Kinky Band.

La festa continuarà ja allargada la matinada als locals d’oci nocturn de la zona de la Farga i hi haurà servei de bus gratuït d’anada i tornada a partir de la 1 de la matinada des del Passeig de la Indústria fins al passeig de la Farga.

Carnestoltes fantàstic

Amb el lema ‘Un carnestoltes fantàstic’, la imatge del Carnestoltes és de la dissenyadora banyolina Irene Mercader a partir d’una il·lustració de la també banyolina Neus Caamaño. Es tracta d’una imatge que, a partir de la fantasia, mostra un personatge mig drac mig ànec collverd.