Vidreres iniciarà el servei de recollida de residus porta a porta l'1 de març

En una primera fase es començarà pel nucli i la resta més endavant

El proper 1 de març els veïns de Vidreres (Selva) trauran els seus residus a la porta de casa. És la primera fase del canvi de sistema de recollida i que es desenvoluparà en tres fases diferenciades que es faran efectives els propers mesos per a la implementació del porta a porta

En una primera fase arribarà al nucli el proper 1 de març, en una segona fase, al cap d’uns sis mesos, s’estendria pels veïnats de Terrafortuna, Puigventós i la Goba. La tercera fase, pensada per ser implantada al cap d’un any de l’entrada en funcionament del sistema, treballaria amb àrees d’aportació de residus tancades pel veïnat d’Aiguaviva Parc, ja que degut a les característiques de la zona es fa difícil la implantació del sistema com a les altres parts del municipi. Ja en la primera fase es desplegaran també 3 àrees d’aportació per al disseminats, de les quals una d’elles serà també d’emergència.

Per tal que no hi hagin dubtes al voltant del canvi de recollida es duran a terme diferents sessions informatives. Aquestes xerrades es faran al Teatre Casino els dies 13, 15 i 23 de febrer a les 18:30h. Durant el mes de febrer es lliurarà el kit de reciclatge. Concretament es repartiran els cubells els dies 13, 15, 17, 22, 24 i 27 de febrer de 15 a 19 h i els dies 14, 16, 23 i 28 de 9:30 h a 13:30h, al Pavelló Municipal. 

A partir de l’1 de març de 10h a 14h també es podran recollir kits de reciclatge al Pavelló Municipal. Per tal de recollir-lo els veïns hauran de presentar una carta que hauran rebut prèviament a les seves llars.  Pel que fa els establiments comercials abans del servei rebran la visita d’un educador ambiental que determinarà les necessitats de contenidors i informarà sobre el servei de recollida.

Per l’alcalde, Jordi Camps: “sabem que és un canvi important al nostre dia a dia, però cal que fem un pas endavant en matèria de sostenibilitat i de reciclatge. El que paguem a dia d’avui per gestionar els residus és massa elevat, perjudicant, a banda del medi ambient, la butxaca de tots i totes”.

La problemàtica dels residus a Vidreres

La quantitat de la fracció de rebuig que generen els vidrerencs i vidrerenques suposa més del 75% del total de residus. Aquesta quantitat no és sostenible, tampoc és responsable mediambientalment ni viable econòmicament.

En les diferents sessions informatives que porten fent-se des del 2021 s’han exposat diverses informacions d’interès a la ciutadania per entendre millor el canvi de sistema. Així per exemple es va poder comprovar que el cost de gestió d’abocador per cada habitant costa al voltant de 31 euros l’any, en comparació a altres pobles com Vilablareix, que només costa als veïns 1,60 euros. Amb tot, Vidreres durant l’any 2020 va generar 2.808,94 tones de resta, mentre que a Vilablareix se’n van generar 55,68 o a Celrà 711. I és que la xifra de kg que cada habitant genera a Vidreres al cap de l’any (362 kg) es troba per sobre de la mitjana catalana (290,505 kg).

El regidor responsable de l’àrea, Enric Gual, explica que: “els canvis són difícils per a tothom, sobretot al principi. En som plenament conscients, però cal veure el canvi de sistema com una millora, ens recolliran els residus a la porta de la casa, amb tota la comoditat que això comporta. Fins que tothom no estigui habituat a llençar les escombraries d’aquesta manera, des de l’Ajuntament estem disponibles per resoldre dubtes i fer tantes xerrades informatives com calgui”.