La Generalitat inicia l'expropiació de l'estany de Vilaüt als Aiguamolls de l'Empordà

El Govern engega el procés després de no haver pogut arribar a un acord de venda o permuta amb la propietat

La Generalitat ha iniciat l'expropiació forçosa de l'estany de Vilaüt, situat dins la reserva natural integral dels Aiguamolls de l'Empordà. La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha remarcat que és un pas important per recuperar aquest espai, que forma part d'un sistema d'estanys d'aigua dolça amb alts valors ecològics però que els darrers anys ha estat sec i no s'ha pogut reomplir per un desacord amb la propietat.

Barnadas ha explicat que han intentat comprar els terrenys i, també, han explorat l'opció de fer una permuta però no ha estat possible tancar cap acord. Per això, han resolt engegar aquest procediment per garantir el manteniment d'un paratge important com a zona d'alimentació i reproducció d'espècies amenaçades.

"És un lloc amb un interès ornitològic espectacular i també de vegetació. Necessitem gestionar bé les reserves integrals i per això necessitem un Vilaüt sa i ecològicament correcte", ha afirmat la secretària d'Acció Climàtica que ha explicat que, després de no haver pogut arribar a un acord amb la propietat, han iniciat el procés d'expropiació forçosa que és possible perquè està dins d'una reserva integral.

Barnadas assegura que aquesta via judicial no és la que haurien "escollit", també perquè és més lenta, però s'hi ha vist abocats: "Es va intentar una compra amb la propietat i no va ser possible i tampoc ha tirat endavant la proposta d'intercanvi de finques perquè no s'ajustava als valors i no era proporcional a la finca de Vilaüt", ha explicat, apuntant que l'impediment ha estat el "topall econòmic".

De fet, els desacords amb la propietat han provocat que els darrers anys l'estany hagi estat sec i que no s'hagi pogut reomplir per garantir-ne la biodiversitat i la funció dins l'ecosistema dels Aiguamolls de l'Empordà. "Per a l'Empordà, Vilaüt és emblemàtic on espècies migratòries hi feien estades i ara tindrem l'oportunitat i la capacitat de fer-ne una molt bona gestió un cop sigui públic", ha indicat Barnadas.

Segons recull l'acord publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la finca de l'estany de Vilaüt va ser declarada el 1983 (any de creació del parc natural) paratge natural d'interès nacional i també reserva integral. L'estany forma part d'un sistema d'estanys d'aigua dolça que s'estenen al llarg de les 300 hectàrees d'aquesta reserva natural. "Els valors ecològics són notables, tant pel que fa als hàbitats i a la flora, ja que compta amb hàbitats d'interès comunitari i amb diferents espècies de flora amenaçada, com per la fauna, perquè és un dels punts més destacats per a la reproducció d'amfibis", exposa el Govern. A més, té valor en general com a zona d'alimentació i reproducció d'espècies amenaçades, alhora que és un important punt d'aturada de les espècies migratòries, afegint-hi la importància que té des del punt de vista de de patrimoni paisatgístic i d'ús públic.

Acció Climàtica identifica com a terrenys "necessaris" per dur a terme les actuacions de recuperació de l'estany de Vilaüt una parcel·la de 288,92 metres quadrats dins el terme municipal de Pau (Alt Empordà).

Barnadas també ha explicat que, en paral·lel, han començat a comprar finques privades entre Vilaüt i la Rubina perquè passin a formar part del patrimoni públic dels Aiguamolls.