El Milestone Project potenciarà la cultura urbana

El festival vol convertir Girona en un "contenidor d'experiències"

El Milestone Project Girona arriba a la segona edició amb un programa transversal per convertir la ciutat en un "contenidor d'experiències i sensacions" culturals, sabors i coneixement. Enguany, es comptarà amb la presència d'artistes internacionals del món de l'art urbà, un dels seus eixos principals, amb noms reconeguts com BLU o Momo, que mostraran les seves propostes en murs i racons de la ciutat. La música també hi serà present amb dues nits de concerts a l'aire lliure a fora del Pavelló de Fontajau amb les nord-americanes CocoRosie, Antònia Font o artistes locals com els Sàvats, entre d'altres.

La gastronomia també hi jugarà un paper destacat amb menús especials per a l'ocasió a 15 restaurants. La programació s'allargarà durant deu dies per reivindicar el concepte de la cultura urbana. Segons un dels directors, Xavier Masó, aquest any s'ha fet un esforç per buscar el caràcter internacional d'un festival que comptarà amb primeres figures de l''street art' com és BLU -"un dels tres grans referents d'aquesta disciplina a nivell mundial-, Momo o els italians Cyop&Kaf.

També hi haurà un artista local, com és Malakkai -nascut a Alberia però resident a Vidreres-. Tots ells ocuparan amb les seves expressions artístiques parets i racons de la ciutat de manera que el seu missatge perdurarà en el temps al marge del festival. Ja l'any passat es va fer la 'Cocollona' a l'aparcament del carrer Bonastruc de Porta de la mà d'Erica il Cane, que també estarà present en aquesta segona edició.

Masó ha explicat que encara no tenen del tot definits els espais on faran les seves creacions però ha avançat que seran parets de gran format i espais nets per fer-los "més bells" amb aquest art "innovador" i a l'abast de tothom. I ha destacat que ja en la primera edició van veure com la ciutadania "ho sentia" així i n'"era partícip". De fet, enguany també hi haurà un mural participatiu que s'instal·larà a l'avinguda Ramon Folch.

Les propostes musicals

La música és també un element molt important en aquest festival, que aixecarà el teló el 31 de maig amb el concert inaugural del músic de jazz llatí Chano Domínguez al Teatre Municipal de Girona, on repassarà la seva carrera musical. El seu últim treball, 'Flamenco Sketches', és una revisió del 'Kind of Blue' de Mile David i ha estat reconegut amb la nominació als Premis Grammy com a millor disc de jazz del 2012.

L'altre emplaçament escollit serà l'exterior del Pavelló de Fontajau, just al Parc de les Ribes del Ter, on durant dues nits -7 i 8 de maig- desfilaran artistes de primer nivell, com són els nord-americans CocoRosie que presentaran en primícia el seu nou treball a l'estat espanyol. En clau catalana, ho faran els Antònia Font, Mishima i Maika Makovski i els gironins Sàvats i la formació de Dirty Club així com els barcelonins Olivemoon. Destaca també la proposta vinguda de Mali, formada per la parella artística Amadou & Mariam, tots dos invidents, que interpretaran els nous temes del seu últim treball, inèdit a l'estat espanyol.

I per al públic familiar s'ha programat el 'Petit Milestone' el diumenge 9 de juny, últim dia del festival, amb un espectacle musical de la mà dels Electrotoylets a l'Espai Bòlit de la Rambla (sala Fidel Aguilar), alhora que es convidarà a nens de 3 a 9 anys a participar en una obra pictòrica en format de mural.

Menús especials durant els dies del festival

Amb l'ajuda de l'Associació d'Hostaleria de Girona, el festival també inclou menús especials -temàtics, musicals, pictòrics- a una quinzena de restaurants. Els comensals també rebran descomptes en les entrades dels concerts de Milestone Project que es faran a les Ribes del Ter. Els preus de les entrades són de 15 euros un dia i un abonament de dos dies per 25 euros.

Finalment, també es faran dues taules rodones al Bòlit. Amb intel·lectuals, filòsofs i pensadors com Ignacio Castro Rey, Manel Delgado, Luís Arenas el dia 5 de juny sobre l''Apocalipsi i normalització' i a Oriol Leira, César Rendueles i Daniel Inglada ho faran el 6 de juny al voltant de la 'Globalització i conflictes democràtics'.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha subratllat el caràcter "innovador" d'un festival que té "les bases sòlides" tot i afrontar la segona edició i que està pensat per "sacsejar" la ciutat amb ingredients ben diferents i de qualitat. També ha dit que confia que el festival s'acabi associant amb el següent esdeveniment que acull la ciutat després del Temps de Flors.

El pressupost d'enguany és de 170.000 euros, dels quals 40.000 provenen de l'Ajuntament de Girona i 15.000 de la Diputació.