Olot serà l'epicentre del món sardanista el 2025

La ciutat ha estat escollida com a 'Capital de la Sardana'

Olot (Garrotxa) acollirà l’any 2025, els actes de celebració de la ‘Capital de la Sardana’. D’aquesta manera, la ciutat serà el punt de trobada de diferents activitats sardanistes: ballades, audicions, xerrades, exposicions, aplecs, espectacles i altres manifestacions artístiques al voltant de la dansa nacional de Catalunya.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha escollit Olot en el marc de la Gala dels Premis que s’ha celebrat dissabte a Balaguer. La proclamació arriba després que el plenari de l’Ajuntament d’Olot va aprovar per unanimitat el passat mes de setembre la moció presentada per l’Agrupació Sardanista Olot, Flor de Fajol i l’Agrupació Sardanista de la Garrotxa per donar suport a la candidatura ‘Olot, capital de la sardana 2025’, posant en relleu la tasca de les agrupacions sardanistes de la ciutat.

Coincidint amb la marató de sardanes organitzada aquest diumenge al Torín, l’alcalde d’Olot Pep Berga ha traslladat als representants de l’Agrupació Sardanista Olot, Flor de Fajol i Agrupació Sardanista de la Garrotxa la felicitació per la iniciativa aconseguida i els ha esperonat a començar a treballar per fer possibles totes les activitats previstes. La notícia ha estat molt ben rebuda pels assistents a l’acte que han brindat per celebrar la designació.

A la fotografia l’alcalde d’Olot, Pep Berga, acompanyat d’Ignasi Riera, president de l’Agrupació Sardanista Olot; Narcís Ferrer, president de Flor de Fajol i Ramon Comas, president de l’Agrupació Sardanista de la Garrotxa durant la marató de sardanes que les entitats sardanistes han organitzat per recollir fons per la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio.

La capital de la Sardana

La Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra Ballet Popular són les entitats encarregades d’impulsar i organitzar la capitalitat de la Sardana, que cada any converteix la ciutat escollida en un pol d’atracció i una oportunitat per dinamitzar i rellançar la cultura popular de la ciutat que acull aquest títol. La ciutat escollida és l'encarregada d'organitzar una sèrie d'activitats durant tot l'any: l'acte de proclamació de les properes edicions, els premis Capital de la Sardana, un concurs de sardana, la trobada de centres cívics o la presentació de la guia sardanista, entre altres.

La iniciativa es va iniciar el 2013 i, fins avui, onze municipis han estat designats, entre ells hi ha Arenys de Munt, Barcelona, Figueres, Montblanc, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols o Balaguer, actual Capital de la Sardana 2022. Tal com destaquen els impulsors de la distinció, el títol té per objectiu impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista sinó també com un esdeveniment cultural i festiu de ciutat.