Jutgen quatre acusats pels disturbis a Girona durant les protestes per l'empresonament de Hasél

Els processats neguen el llançament de pedres i ampolles contra els Mossos i haver fet barricades

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns quatre acusats pels disturbis que hi va haver a la ciutat la nit del 17 de febrer del 2021, durant les protestes contra l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél.

La fiscalia demana penes d'entre 9 mesos i 8 anys de presó per delictes de desordres públics o atemptat a agents de l'autoritat. Al banc dels acusats s'hi havia d'asseure un cinquè encausat però està en rebel·lia. Els processats han negat haver llançat pedres i ampolles contra els Mossos d'Esquadra o haver fet barricades pels carrers del Barri Vell durant la nit. Els agents que han declarat, en canvi, han assegurat que no tenen "cap dubte" que els joves que van arrestar són els qui van causar aldarulls.

El judici ha començat amb la declaració dels mossos d'esquadra que van seguir les protestes i van detenir els acusats. Els agents han assegurat que no tenen "cap dubte" que els joves arrestats són els qui van causar alguns dels aldarulls, com ara fer barricades al carrer Santa Clara, trencar llambordes o llançar pedres i ampolles contra la línia policial.

Els acusats, que han declarat al final del judici, han negat haver participat en els disturbis. Un d'ells ha assegurat que el van detenir quan anava cap a casa tot sol, perquè la seva mare vivia aleshores en un pis proper al pont de Pedra.

Una altra jove encausada ha admès que va ser a la manifestació: "Al meu voltant sí que hi havia gent que llançava objectes però jo no". Segons el seu relat, en un moment determinat va sentir que la gent cridava "policia" i va arrancar a córrer per por a la intervenció policial. Va ser aleshores quan, assegura, dos agents de paisà la van fer caure a terra i la van emmanillar: "Vaig tenir un atac d'ansietat i no podia parar de plorar". La jove ha negat haver-se resistit a la detenció, tal com sostenen els Mossos d'Esquadra i la fiscalia.

Els altres dos encausats, que són cosins, han explicat que van estar ajudant la mare d'un d'ells en una botiga que té davant la subdelegació del govern espanyol. Quan van tancar, passades les nou del vespre, es van apropar a tafanejar "per curiositat". "Vam anar fins al carrer Santa Clara i quan vam veure que hi començava a haver problemes, vam marxar", ha explicat un d'ells. Segons els processats, van estar màxim 20 minuts a la zona i els van detenir quan es dirigien cap al cotxe per tornar a casa.

Llançaments i barricades

Els Mossos d'Esquadra van detenir els quatre joves la mateixa nit del 17 de febrer del 2021. Aquell vespre s'havia convocat una nova concentració davant la subdelegació del govern espanyol a Girona en protesta per l'empresonament del raper lleidatà. Hi van participar unes 300 persones. Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, en aquest punt ja hi va haver els primers enfrontaments entre els Mossos d'Esquadra i els manifestants pel llançaments d'ampolles i pirotècnia contra la línia policial.

Quan els Mossos d'Esquadra van avançar, els concentrats es van dispersar i la situació va acabar en disturbis, que es van estendre pel carrer Santa Clara, el pont de Pedra i part del Barri Vell. Segons la fiscalia, tots els acusats hi van prendre part d'una manera o altra.

A dos dels joves, el ministeri públic els relaciona amb el grup que va muntar barricades al mig del carrer Santa Clara, amb fustes i material d'obra que van agafar de l'antiga central del Molí. "De manera coordinada, van apilar taulons, pedres i altres objectes", recull l'escrit d'acusació. Després, continua la fiscalia, el grup va creuar el pont de Pedra i es va desplaçar fins a la Rambla, "on van arrencar llambordes i les van fragmentar contra el terra" per fer-les servir de munició.

A un altre acusat i a la noia encausada, la fiscalia els acusa d'estar enmig de "la massa de persones" que van dur a terme "una agressió col·lectiva directa" contra els antiavalots i els van increpar. Al seu escrit, concreta que a la zona compresa entre la plaça del Vi i el carrer Argenteria, van llançar ampolles de vidre o pedres contra la línia policial.

A més, la fiscalia també concreta que, quan els Mossos d'Esquadra van anar a buscar la noia després de veure com els llançava una ampolla, es va resistir a la detenció donant "puntades de peu voladores" per evitar que l'emmanillessin. Els agents que la van detenir han declarat que, mentre la conduïen fins al vehicle policial després d'arrestar-la, ho va intentar evitar fent la traveta als mossos arribant a fer-los caure a terra provocant-los lesions.

Fins a 8 anys de presó

La fiscalia acusa els joves de delictes de desordres públics i atemptat a agent de l'autoritat. A ella, a més, també l'acusa d'un delicte de resistència i de dos més de lesions lleus.

Per als dos nois a qui vincula amb el grup que va fer barricades al carrer Santa Clara, l'acusació pública demana ara 9 mesos de presó (d'entrada sol·licitava 3 anys i mig però ha rebaixat la petició al final del judici). Per a l'altre jove sol·licita una condemna de 7 anys i per a la noia una pena de 8 anys de presó i multa de 1.200 euros.

L'acusació particular exercida per la Generalitat acusa la noia pels mateixos delictes que la fiscalia i demana 1 any de presó i multa de 1.200 euros, segons fonts judicials. Les defenses, encapçalades pels lletrats Benet Salellas i Natàlia Frigola, demanen l'absolució. El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona. ha quedat vist per a sentència.