Mig centenar de persones s'apleguen a Banyoles per rebutjar l'Operació Garzón del 1992

Ramon Piqué un dels detinguts: "La repressió contra l'independentisme s'ha multiplicat exponencialment"

Mig centenar de persones s'han congregat aquest dissabte a Banyoles (Pla de l'Estany) per rebutjar l'Operació Garzón, coincidint amb el seu trentè aniversari. El 1992, en el context dels jocs olímpics i per ordre de l'Audiència Nacional, 45 persones vinculades al moviment independentista català van ser detingudes per presumpta vinculació amb l’organització Terra Lliure.

Durant l'acte s'ha denunciat que se'ls apliqués la llei antiterrorista i la majoria de detinguts fossin víctimes de tortures per part dels cossos policials de l'Estat. Ramon Piqué, un dels detinguts, ha intervingut en l'acte on ha dit que en comparativa amb fa 30 anys "la repressió contra l'independentisme s'ha multiplicat exponencialment, amb més de 4.000 persones amb processos oberts".

Considera, això sí, que el que ha canviat són les "formes". "Ara, la repressió no presenta aquella brutalitat que vam conèixer en forma de tortura, però s'aplica de manera prioritària a l'hora de resoldre conflictes polítics i socials", ha dit.

Per la seva banda, Carla Costa, de la CUP Girona i a qui es demanen 2,5 anys de presó per les manifestacions postsentència a més de 32.000 euros de multa pels desperfectes a la via del tren, explica que aquest procés judicial contra independentistes fa 30 anys i el seu "són contextos diferents". Però assegura que posar en comú les defenses i poder compartir espai "dona força" igual que ho fa "rebre el suport col·lectiu de la gent".

En l'acte, organitzat entre la CUP i Alerta Solidària, també hi ha participat el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, l'advocat Benet Salellas i la periodista Sònia Bagudanch, que ha moderat la conversa. Tots quatre ponents han aprofitat l'acte per mostrar-se contraris a la reforma de sedició, que consideren que "no és beneficiosa per l'independentisme de base". En aquesta línia, dilluns s'ha organitzat una concentració a la plaça del Vi de Girona per mostrar el rebuig.

Operació Garzón

Les detencions de l'Operació Garzón es van produir en diferents punts de la geografia catalana el 1992, tres d'elles a Banyoles. El 1995, 25 dels detinguts van ser jutjats i, d’aquests, 18 foren condemnats a presó. Posteriorment, 17 dels detinguts van engegar un procés judicial que va acabar al Tribunal Europeu dels Drets Humans, que el 2004 va condemnar a l’Estat Espanyol per haver-se negat a investigar les denúncies de tortures.

Segons detalla la CUP, la majoria dels detinguts acusats de pertànyer a Terra Lliure eren militants del Moviment de Defensa de la Tierra (MDT) i, en menor mesura dels Comités de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), el Partit Comunista de Catalunya (PCC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el grup ecologista Alternativa Verda, També van ser detinguts un periodista del diari ‘El Punt’ i un altre del setmanari ‘El Temps’.

L'operació s'anomena així en referència al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, qui va dirigir l'operació i qui Piqué ha denunciat durant l'acte que "no va fer cas" després que se li comuniqués que els detinguts havien estat sotmesos a tortures mentre estaven detinguts a Madrid. "Hi ha un abans i un després de ser sotmès a una tortura", ha afegit. Tot i això, es manté ferm en la lluita independentista perquè, segons diu, "Catalunya és una nació ocupada i d'aquí ve la lògica del conflicte".