La 46a Christmas Race comptarà amb unes 300 tripulacions i 400 regatistes

El tret de sortida serà el 19 de desembre

La Christmas Race, organitzada pel Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós, arriba enguany a la seva 46a edició, amb una participació propera a les 300 tripulacions i 400 regatistes, tant de vela olímpica ILCA 6 Femení, com de vela lleugera (ILCA4, ILCA6  Masculí, Europe Masculí i Femení, 420 Masculí, Mixta i Femení), representant a 13 països.

En aquesta edició la Christmas Race opta per apostar per les tripulacions de futur, amb classes molt potents reconegudes per la World Sailing, -Federació Internacional de Vela- de promoció i de pas a les classes olímpiques. Una de les novetats a l’edició d’aquest any és el retorn de la classe Europe.

El diumenge dia 18 serà jornada d’inscripcions, i del dilluns 19 al dijous 22 de desembre, les aigües de la badia de Palamós tornaran a rebre als millors regatistes d’Europa i les grans promeses olímpiques, en aquest cas amb les mirades posades a París 2024. Des de fa diversos anys la regata palamosina és el gran banc de proves per als equips més potents del continent com poden ser Gran Bretanya, França, Itàlia i aquest any s’ha incorporat Portugal, que no dubten a enviar als seus millors equips a competir a aigües de la Costa Brava.

Palamós sempre ha estat molt ben considerat a nivell continental essent la regata espanyola de referència en el Circuit Eurolymp, que englobava als anys 80 i 90 les principals regates de classes olímpiques d'Europa fins a la seva desaparició.

La classe 420 que ja s'ha consolidat com una referència i és la més nombrosa en aquesta Christmas Race superant els 100 vaixells inscrits. Per classes la participació serà la següent: ILCA4 Masculí (27 inscrits), ILCA4 Femení (37 inscrits), ILCA6 Masculí (44 inscrits), ILCA6 Femení (36 inscrits), 420 Masculí/Mixta (70 inscrits), 420 Femení (32 inscrits), Europe Masculí (29 inscrits), Europe Femení (18 inscrits).

Els regatistes del CNCB-VP

Cal destacar el rècord de participants del Club Nàutic Costa Brava-Vela Palamós amb un total de 8 regatistes, on es destaquen: Ramon Figueras (campió d’Espanya de la classe Europe) i Emma Collins (campiona de Catalunya de la classe Europe).

També Ascensión Roca, tres vegades subcampiona del món de la classe Europe i que en aquesta ocasió competirà en la classe ILCA 6 Femení. Dins la delegació palamosina de regatistes també hi haurà Xavier Garcia, campió d’Europa de la classe Optimist l’any 2021, que navegarà ara en l’ILCA 6 Masculí; i Marc Mesquida i Ramon Jaume, subcampions d’Europa juvenil de la classe 420.

Els països presents a la 46a Christmas Race són: Alemanya, Àustria, Canadà, Espanya, França, Gran Bretanya, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Suïssa i Ucraïna.

Una sola seu i dues àrees de regata

Des de fa dues edicions la Christmas Race va decidir tornar a concentrar totes les seves classes en les instal·lacions del Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós, com així va ser en els seus inicis a principi dels anys 70. Situar-ho tot en una sola seu permet concentrar els recursos en un sol espai. En el mar s’han previst dues àrees de regata, una pels vaixells dobles 420, i una altra pels individuals ILCA4, ILCA6 i Europe.

Des de fa gairebé una dècada la Christmas Race ha combinat la vela olímpica amb les classes de promoció de la Federació Internacional, amb la inclusió de les classes de la World Sailing pensades per a juvenils com el 420 i ILCA4 i 6, encara que aquesta última i en categoria femenina, és també olímpica. Per aquesta edició està prevista la celebració d’un màxim d’onze proves distribuïdes en els quatre dies de competició, tres de dilluns a dimecres i dues el dijous, dia que tindrà lloc el lliurament de premis.

Reducció de residus plàstics

El CNCB-VP segueix treballant en ser prova referent també en els aspectes mediambientals. Enguany la Christmas Race aplica una important reducció de residus plàstics, substituint les ampolles de plàstic per cantimplores reutilitzables que es distribueixen entre cada participant i membres de l’organització.

La Christmas Race està organitzada pel Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós, la Real Federación Española de Vela i la Federació Catalana de Vela, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, la Diputació de Girona, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i Ports de la Generalitat.