La Universitat de Girona investeix el científic Josep Amat i Girbau doctor honoris causa

L'homenatge reconeix la seva trajectòria professional dedicada a la robòtica aplicada per millorar la vida de la gent

La Universitat de Girona (UdG) ha investit aquest dijous al migdia Josep Amat i Girbau doctor honoris causa. Nascut a Barcelona el 1940, és considerat un dels científics més destacats del panorama català i estatal en robòtica aplicada a la millora de la qualitat de vida de les persones.

Puntualment, a les 12 del migdia, la comitiva formada pel mateix Amat; el rector de la UdG, Quim Salvi; el professor emèrit Joan Batlle i la Secretària General de la UdG, Cristina Sánchez ha accedit a l'Aula Magna mentre el cor de la universitat donava el tret de sortida a la celebració cantant 'Sarabande de la Suite XI, HWV 437' de Georg Friedrich Haendel.

L'especialista en robòtica ha reconegut que haver rebut aquesta distinció és "brutal" i ha assegurat que no s'ho esperava. Remuntant-se als inicis, ha agraït al Dr. Gabriel Ferraté (rector de la UPC entre 1978 i 1994) haver-li obert les portes de la universitat. "L'equip que hi he trobat, ens ha permès sempre arribar a primera fila", ha dit, i ha afegit: "Mai m'ho hauria pensat".

Amat ha revelat també que al principi treballava en robòtica industrial. Tanmateix, ha justificat que quan aquesta "es va posar en mans de la indústria", va decidir dedicar la seva carrera a la robòtica assistencial perquè "no és comercial i no hi ha gent que hi treballi". "Ens esforcem a fer aquesta recerca per retornar a la societat tots els esforços que ells fan amb els seus impostos", ha dit.

Durant la seva intervenció, el rector de la UdG ha destacat d’Amat "la seva manera de veure el món i com s'ha avançat als temps amb projectes innovadors que, amb el pas dels anys, s'han demostrat fonamentals i necessaris per a la societat". Així mateix, ha assenyalat que la UdG homenatja "no només un home de ciència, de rigor i claredat, sinó també un humanista, un home que ha sabut mirar el futur i transformar el present".

Per la seva banda, el professor emèrit i padrí del doctorand, Joan Batlle ha relatat durant el seu discurs els mèrits científics d'Amat i també ha valorat la seva "vessant humana i social envers el país". Amat, que ha clos l'acte, ha aprofitat la seva intervenció per recordar que el lligam amb la UdG "ve de lluny i va començar al voltant de la robòtica submarina". Una àrea de coneixement sobre la que ha ressenyat la història i els principals avenços amb una presentació durant l'acte. L'ha definit com "una llarga història del desenvolupament tecnològic que caracteritza el progrés de la humanitat".