Quatre veïns de Palamós inicien una regata de rem on creuaran l'oceà Atlàntic

Han iniciat la sortida a Canàries per arribar fins arribar al Carib

L’equip de rem de Palamós (Baix Empordà) OceanCats ha pres la sortida de la regata Talisker Whisky Atlantic Challenge, iniciant el repte de creuar l’oceà Atlàntic amb una embarcació d’uns sis metres d’eslora, i fer-ho únicament amb la força dels seus braços per a impulsar-se a rem.

Es tracta d’un recorregut de 5.000 quilòmetres (unes 3.000 milles nàutiques) que separa el port de San Sebastià de la Gomera (Canàries), d’on ha sortit avui aquesta prova nàutica, i arriba a l’illa de l’Antigua, al Carib. Per cobrir aquesta distància es preveu que es requereixi aproximadament un període de 30 dies.

L’equip de rem OceanCats està format per quatre integrants, Martí Ramírez (Palamós), Sergi Franch (Albons), Quim Planells (Blanes) i Juamba Romero (Lorca), que durant tot aquest període de temps es donaran relleu als rems, en torns de dues persones cada dues hores.

La tripulació que integra l’equip palamosí és l’única participant de l’estat espanyol a la regata Talisker Whisky Atlantic Challenge, que compta amb un total de 43 tripulacions (128 remers), representants de 17 països.

L’embarcació que utilitzen els OceanCats per aconseguir fer la travessa és la Jasmine II, que té una eslora d’uns set metres i una mànega de dos, està dotada amb cabina a proa i a popa on s’ubiquen els habitacles de la tripulació i la instrumentació electrònica de l’embarcació, amb GPS o ràdio, que reben el subministrament d’energia mitjançant plaques solars.

El repte esportiu que afronta ara l’equip OceanCats conclou un projecte iniciat fa quatre anys, durant els quals han treballat per recollir el finançament necessari per fer-lo possible, i s’ha traslladat a la societat la problemàtica que pateixen els mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic.

Per la consecució d’aquest objectiu l’equip ha realitzat xerrades divulgatives en escoles i centres que treballen amb discapacitació intel·lectual, i reptes esportius “extrems”, com el de batre el rècord mundial de rem en banc fix en 24 hores, aconseguit per aquest equip durant la realització del festival marítim Palamós Terra de Mar 2021.

A banda també les travessies a rem de llarga distància com la que va unir Palamós amb el municipi agermanat de l’Ametlla de Mar, Tossa de Mar amb l’illa de Mallorca, o l’Escala i el Cap de Creus. Durant aquestes navegacions l’equip palamosí va realitzar mostrejos científics de microplàstics, que posteriorment van ser analitzats per tal de determinar-ne la forma, color i abundància d’aquests elements contaminants en aquest àmbit del litoral català, amb la finalitat de poder posar solució al problema en origen.