Els trulls d'oli empordanesos es promocionen a Girona

Diversos restaurants de la ciutat van col·laborar en un acte prop del Mercat del Lleó

Després de la presentació a Figueres (Alt Empordà), la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà ha fet la presentació de l’oli de la nova collita a Girona, concretament aquest dissabte de 10 a 14h a l’exterior del Mercat del Lleó.

Durant tot el matí s'ha instal·lat un espai per donar a conèixer l’oli nou de l’Empordà, on també s’hi ha pogut tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, trull Ylla, Mas Auró i Celler Cooperatiu d’Espolla.

A les 12 h les persones que s’han apropat a l’espai han pogut gaudir d’una ballada de swing per animar el tast de l’oli nou de la collita 2022. El col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons i el de Cuina del Vent han apadrinat durant aquests actes la nova collita 2022 i per promocionar-la es podrà trobar durant el mes de desembre als restaurants adherits d’aquests col·lectius que disposaran d’aquest oli a les seves taules.

Els restaurants de La Cuina del Vent que hi participen són: Orígens, Falconera, Amiel&Molins, Duran, Reina de Port-Lligat, Els Pescadors, Rom Castell de Peralada, Norat-Hotel Terraza, Can Jeroni, Draulic, La Taverna del Barri Vell, Sumac, El Corral de Sant Quirze, La Gruta, L'Encesa i el El Portal de Bàscara. En el cas de Girona Bons Fogons els restaurants són: Àpats, Duc de l’Obac. El Celler de Can Roca, Egg Gastronomia, Divinum, Novara hotels, Occi, La Riera, Massana i Umai.

Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d’oli al Banc dels Aliments, que s’entregaran el dia 10 a la presentació de la collita a Girona. L’acte de presentació té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La collita d'enguany

Pel que fa a la collita d'aquest any, el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simon Casanovas comenta «que es una collita amb una producció irregular, amb camps que tenen una producció bona o molt bona i camps amb poca o pràcticament sense producció.

El llarg període de sequera que han patit les comarques de la denominació d’origen, des del mes de maig fins a finals de setembre, ha fet que les oliveres no tinguessin el desenvolupament esperat amb menys rendiment, això provoca que les olives arribin a la maduració tard i tinguin un contingut en oli baix. Això provocarà que malgrat que esperem una collita d'olives inferior en un 20-30% d'una collita normal, el fet d’aquest poc rendiment farà que la collita pugui arribar a disminuir entre un 30-40%.»

La DOP Empordà

L'oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l'oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l'Empordà és el d'uns olis equilibrats de fruitat verd d'intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l'herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla en boca.