La vil·la romana de Can Ring de Besalú, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional

El jaciment es va construir entre els segles II i I aC i compta amb una superfície descoberta de 2.200m2

El Govern de la Generalitat ha declarat la vil·la romana de Can Ring de Besalú (Garrotxa) com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en el consell executiu d'aquest dimarts. El jaciment està al nord-oest del terme municipal de Beslaú en un camp elevat a pocs metres de la urbanització Can Ring.

És una vil·la romana amb una àmplia cronologia que s’emmarca entre els segles II-I aC i el segle IV dC i que permet conèixer l’evolució del model d’explotació i ocupació del territori imposat per Roma d’ençà del segle I aC i fins als inicis del període baix imperial.
La vil·la compta amb una superfície descoberta superior als 2.200 m2, dels quals només una part ha estat totalment excavada.

Es tracta d’una vil·la regular i constructivament ben planificada, adaptada al constant desnivell del terreny vers el sud. Encara que les transformacions i reformes realitzades al llarg de la seva història van comportar modificacions importants en l'ús i la funció dels espais, inicialment la pars urbana de la vil·la es va conformar entorn d'un pati situat a la part nord.

Aquesta àrea oberta quedava perfectament definida per un seguit d'edificacions situades a la part nord, a l'oest i sud, mentre que la banda est quedava més lliure, on es trobava una de les portes d'entrada a aquest conjunt residencial.

Els treballs arqueològics han constatat també que aquesta zona de treball va ser parcialment ocupada posteriorment per algunes construccions associades a l'habitatge residencial, entre les quals destaca un conjunt termal. Per tant, podria tractar-se d’una vil·la de cronologia alta, primerenca, fundada entre els segles II-I aC. Per bé que aquestes fases inicials són encara molt desconegudes, almenys una part de l’estructura principal de la vil·la, concretament les estances de l’ala sud, daten d’un moment imprecís del segle I aC i, fins i tot, una d’elles ja havia sofert una primera amortització pels volts del període augustal o potser anterior.

La declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional suposa que serà necessària l’autorització prèvia del Departament de Cultura per a actuacions com anivellaments de finques i parcel·les; plantada i arrencada d’arbres; remocions i excavacions del terreny per a qualsevol tipus d’instal·lacions i actuacions que afectin el subsòl, i que s’hi prohibeixen els treballs agrícoles que impliquin remoció del terreny, encara que sigui superficial, atesa la presència de restes arqueològiques a cotes altes.