El Parc Natural de Cap de Creus engega un pla de reintroducció de la tortuga mediterrània

L’objectiu és restablir la població perquè en pocs anys s’hi mantingui com a nucli reproductor

El Parc Natural de Cap de Creus està impulsant un pla de reintroducció de tortuga mediterrània (Testudo hermanni ssp. hermanni). Les primeres amollades es van fer l’any passat i enguany han continuat. Enguany, s’han amollat 68 exemplars juvenils nascuts al Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera i 6 exemplars subadults, també recuperats a l’Albera.

Fa uns 20 anys, es va fer un primer intent de reintroducció amb un nombre molt reduït d’individus equipats amb emissors amb antenes llargues que van ser tots depredats. Els darrers anys, s’han estudiat les zones més viables per realitzar la reintroducció analitzant aspectes com ara la freqüentació humana, la presència de depredadors, la freqüència d’incendis o la presència de parets de pedra, entre d’altres.

La tortuga mediterrània és una espècie qualificada en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. Aquest rèptil havia habitat històricament en el Parc, però la desforestació, els incendis forestals o actituds incíviques com capturar exemplars de la natura, creient que podrien convertir-se en mascotes, entres d’altres, la van fer desaparèixer.

El Parc Natural de Cap de Creus és una continuïtat biogeogràfica de la serra de l’Albera, on encara avui es mantenen poblacions estables de tortugues. La població de tortuga mediterrània que ocupava tota la zona de bosc i brolla mediterrània de l’Albera tenia una continuïtat vers la serra de Verdera, Rodes i la península del cap de Creus. Les activitats humanes van fragmentar la població i la van fer desaparèixer d’aquesta part més oriental de la zona de distribució.

En l’actualitat, només s’hi trobaven exemplars aïllats, restes de l’antiga població que hi havia hagut al Parc. L’objectiu del pla és consolidar i restablir de nou poblacions de tortuga mediterrània a la zona perquè en pocs anys s’hi mantinguin com a nucli reproductor.