Girona es rendeix a l'èxit i al carisma dels germans Roca

L'ajuntament organitza un acte públic amb música, castells, gegants i un brindis multitudinari

L'Ajuntament de Girona ha organitzat un acte d'homenatge al Celler de Can Roca i ha volgut fer-lo obert a tothom perquè tots els ciutadans poguessin mostrar el seu orgull i estima als germans Roca. A banda de moltes personalitats polítiques i de la plana gastronòmica i cultural de la ciutat, aquesta tarda també han estat protagonistes tots els ciutadans que s'han volgut acostar a aplaudir els artífexs del millor restaurant del món.

L'acte ha començat a dos quarts de set de la tarda, quan els tres germans Roca, en Joan, en Josep i en Jordi, acompanyats dels pares i de l'alcalde, Carles Puigdemont, han creuat el pati de l'ajuntament a través d'un passadís d'honor que els han fet estudiants i professors de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, on els tres es van formar.

Amb un Teatre Municipal ple a vessar, tot el públic s'ha posat dempeus per rebre amb una ovació els tres germans, que han portat el bon nom de la gastronomia gironina arreu del món.

El que vindria per endavant era una sorpresa per als homenatjats. Dalt de l'escenari ha aparegut l'escriptor i amic dels germans Roca, Josep Maria Fonalleras, que ha exercit de mestre de cerimònia. La primera sorpresa de la nit ha estat un emotiu vídeo biogràfic amb imatges de la seva infantesa fins a arribar a la gala que els va coronar com el millor restaurant del món dilluns passat a Londres.


Puyal, Guardiola i Ferran Adrià

A aquest vídeo l'ha seguit un altre de molt especial, amb felicitacions del locutor Joaquim Maria Puyal, l'exentrenador del Barça Pep Guardiola i del xef Ferran Adrià, que abans de tancar El Bulli liderava també el millor restaurant del món del moment. "Estem molt orgullosos de vosaltres", assegurava Adrià.

Llavors, el protagonisme ha estat per als germans Roca que han pujat dalt de l'escenari i, un rere l'altre, han fet gala de la seva humilitat, constància i amor cap a la feina. Els germans, que fa 27 anys que capitanegen el restaurant, han rememorat, per exemple, els motius pels quals van decidir dedicar-se a aquesta professió heretada dels seus pares i han recordat que l'èxit no té cap sentit sense sentir l'escalfor de la gent.

Per exemple, han recordat que la primera nit que van obrir El Celler de can Roca "no va entrar ningú". De mica en mica, i segons ha assegurat Joan Roca amb l'ajuda de tots els gironins, van anar construint el restaurant que és en l'actualitat. "Els Celler l'han construït els gironins, al principi no venia gent de fora i ha estat la gent d'aquí qui l'ha fet créixer i ens ha ensenyat com cuinar", ha assegurat Joan Roca.

L'alcalde ha assegurat que l'acte ha estat molt fàcil d'organitzar perquè hi ha molta gent que tenia ganes de demostrar als germans Roca que els estimen molt i que se senten molt agraïts amb ells. "Sentin una profunda admiració per tot el que feu", ha afirmat l'alcalde.

Música a càrrec de la formació de solistes de la Giorquestra i de la coral de l'Escola de Música ha servit per tancar l'acte dins el teatre però encara quedava el plat fort: saludar la ciutat des del balcó i brindar plegats.

Brindis des del balcó

Després de signar el llibre d'honor, els germans Roca i tota la seva família ha pujat al balcó i han celebrat l'èxit amb centenars de gironins. Hi ha hagut brindis amb cava -per al públic- i vi per als germans Roca. Josep Roca, el cambrer de vins, ha triat per a l'ocasió un vi fet amb raïm que va sobreviure al gran incendi de l'Empordà. Ha explicat que està fet amb carinyena de Campmany i que només n'han pogut sortir 500 litres.

Un pilar dels Marrecs de Salt, gegants i l'animació de la Fal·lera gironina han estat la traca final de la celebració. Joan Roca ha tancat la festa animant els gironins a anar als restaurants de la ciutat i a descobrir la bona gastronomia que hi ha a Girona.

  • Joan Roca diu explica el seu amor per Girona
  • Carles Puigdemont diu que la ciutat els estima