L'ACA descarta incrementar el preu de l'aigua degut a la sequera

Tanmateix alguns municipis hauran de pujar tarifes pels costos energètics

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha explicat que la Generalitat no incrementarà el preu de l'aigua fruit de les restriccions per la sequera, però que hi haurà municipis que hauran de pujar tarifes a causa de l'augment dels costos energètics. A més, ha recordat que les tarifes ja penalitzen qui consumeix més, ja que el preu per metre cúbic va per trams, i a la majoria de municipis, quan més es consumeix més es paga.

Tot i no tenir previst "ara mateix" augment el cost per metres cúbics consumits, ha admès que "podria ser una anàlisi". Al 2012 es va crear un quart tram a 4 euros el metre cúbic, i això "va tenir un impacte molt important" amb una reducció de consums, ha remarcat. "S'haurà d'analitzar tranquil·lament, no és la idea principal, hem de protegir els consums baixos perquè tothom ha de tenir garantit un bé bàsic com l'aigua a un preu assequible", ha reblat.

Actualment, les dessalinitzadores estan treballant al 100%. Reyes ha explicat que la situació actual no els agafa "per sorpresa" i que s'està treballant des de fa dos anys en l'ampliació de la dessaladora de la Tordera; s'està parlant amb l'AMB sobre la possible potabilització del riu Besòs, per garantir l'abastiment a l'àrea metropolitana; i s'està treballant en una possible dessalinitzadora al Foix que pugui subministrar aigua tant al Camp de Tarragona com a l'àrea metropolitana.

Sobre la producció de neu artificial a les estacions d'esquí, Reyes ha explicat que les estacions tenen unes basses autoritzades on han acumulat aigua per produir la neu, que posteriorment es converteix en aigua. "L'aigua queda dins de la mateixa conca", ha afegit.

Restriccions en vigor des de divendres

Aquest divendres van entrar en vigor restriccions per sequera als àmbits Ter-Llobregat i Darnius-Boadella. Aquests dos àmbits estan ara en situació d'alerta i això comporta passar de 9 a 13 les unitats que ho estan, amb un total de 514 municipis en alerta per sequera a 27 comarques. Són 6,7 milions d'habitants.

Les restriccions són d'ús agrícola, industrial i recreatiu, però no hi ha afectació a l'aigua de boca. Actualment, els embassaments de les conques internes es troben al 33%.