Els alumnes d'ESO s'apropen a la ciència

La primera Fira de la Ciència de Secundària apropa el món de la recerca i la tecnologia als estudiants gironins

Uns 300 alumnes de tres instituts gironins han participat aquest divendres en la primera edició de la Fira de la Ciència de Secundària que té com a objectiu apropar l'àmbit de la recerca, la tecnologia i la ciència als estudiants d'ESO. Des de primera hora del matí, els alumnes han pogut conèixer - mitjançant tallers- algunes de les empreses i grups de recerca més destacats que hi ha al Parc Tecnològic de la UdG tals com el Bloom, Som Energia o B Lab. "Volem que vegin que es fa a la universitat i apropar-los a vessants com la química, la biotecnologia o la robòtica", ha explicat el vicerector de Recerca de la UdG, Josep Calbó.

La intenció és ampliar i repetir la fira de cara als pròxims anys. Durant més de cinc hores, els alumnes han pogut conèixer de primera mà la feina que porten a terme algunes empreses i grups de recerca instal·lats dins del Parc Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG). Aquesta és la primera vegada que es fa una fira d'aquestes característiques dirigida a alumnes d'ESO tot i que, anteriorment, ja s'havia portat a terme amb infants de primària.

Els 300 estudiants, provinents de l'Institut Sobrequés, La Salle i Montivili, han pogut veure com funciona el Centre d'Investigació de Robòtica Submarina (CIRS), les instal·lacions de l'espai Bloom on han après a grans trets com es fa una pel·lícula en tres dimensions, han practicat amb l'Scratch, s'han divertit amb un taller de robots i han pogut veure i tocar, a nivell químic, els models moleculars que conformen les olors, entre d'altres.

"L'objectiu és donar a conèixer el que es fa a la universitat i al Parc Tecnològic entre els estudiants i que aquests s'interessin més per la ciència i la tecnologia", ha explicat el vicerector de la UdG. Per això, la fira s'ha organitzat en 16 tallers on els estudiants - dividits en grups- han pogut experimentar més i veure la vessant pràctica d'algunes de les carreres de ciències. "M'ha semblat molt interessant perquè hem pogut conèixer com es fan les pel·lícules en 3D. No em pensava que el parc fos així de gran i s'hi fessin tantes coses", ha explicat una de les estudiants, l'Anna Riera. Actualment, el Parc Tecnològic de la UdG acull uns 30 grups de recerca i unes 100 empreses i fundacions.

"Ells només han pogut veure alguns sectors com la biotecnologia o temes d'imatge però el que volem es que la fira pugui aplegar totes les vessants del coneixement que s'imparteixen a la universitat tals com dret o humanitats", ha explicat Calbó. En principi, aquesta primera edició ha estat "com una prova pilot", segons el vicerector, amb la qual analitzaran els resultats obtinguts i decidiran com millorar-ho. "Veurem si s'ha de fer tres o quatre cops a l'any perquè amb un sol dia és complicat que tots els estudiants d'ESO de Girona vegin totes les instal·lacions", ha assenyalat.