Peyu, Manu Guix o La trena entre els destacats el primer semestre de 2023 al teatre de Bescanó

La programació conté fins a tretze espectacles

La direcció d’El Teatre de Bescanó ha posat l’accent en el teatre, la música i els espectacles familiars en la programació del primer semestre del proper any 2023, que conté fins a tretze espectacles. Dels espectacles teatrals programats, el teatre bescanoní ja havia avançat La trena, del qual n’ofereix dues funcions el dia 29 d’abril que ja tenen una gran part de l’aforament complet. La trena, escrita per Laetitia Colombani, és un dels espectacles d’èxit de la temporada a Barcelona i el debut de fins ara actriu Clara Segura a la direcció escènica.

Per posar en escena aquesta peça, Segura, que també hi actua, s’ha envoltat de bones amigues, amb les quals ha compartit escena en el passat, com Cristina Genebat, Carlota Olcina i Marta Marco. L’obra explica la història de tres dones que, malgrat provenir d’àmbits geogràfics i socials molt diferents, malgrat que les seves circumstàncies vitals són diverses, tenen un comú un poderós desig de llibertat.

La trena és, sense dubte, un dels plats forts de la temporada a Bescanó. Un altre espectacle que es preveu que tindrà requesta és la nova proposta de l’humorista Peyu, que portarà a Bescanó l’espectacle L’il·lusionista (11 de febrer). En Peyu és un dels habituals del teatre bescanoní i sempre hi ha estat molt ben acollit, omplint l’equipament fins a la bandera. En aquesta ocasió, aquest humorista i ramader posa el focus en l’il·lusionisme, el món de la màgia, com a fil conductor d’un espectacle en què hi regna l’humor.

Encara queden un parell d’espectacles teatrals a la programació d’aquells que tenen una gran acceptació del públic. Un d’ells és Guillermotta (1 d’abril), l’espectacle ideat per Jordi Prat i Coll a la direcció, Jordi Cornudella al piano i els arranjaments musicals i l’actuació d’un dels millors intèrprets del teatre musical a Catalunya i a l’Estat Espanyol, com és Jordi Vidal. Guillermotta és una relectura molt singular i sorprenent d’un bon grapat de cançons de la cantant catalana Guillermina Motta.

Jordi Vidal ja ha fet en altres ocasions espectacles amb aquest format absolutament sensacionals, com ara Mon Brel, amb Toni Xuclà a la guitarra, que també s’ha vist a Bescanó. L’altre espectacle amb requesta és Tocar mare (11 de març), una comèdia que s’acaba d’estrenar amb èxit a Temporada Alta, protagonitzat per Lluïsa Castell i Georgina Latre i escrita per Marta Barceló.

El Teatre de Bescanó ha recuperat en aquesta programació la peça L’amic retrobat (13 de maig), un espectacle dirigit per Joan Arqué, que es l’adaptació escènica que Josep Maria Miró va fer de la novel·la homònima de Fred Uhlman, protagonitzat per Jordi Martínez, Quim Ávila i Joan Amargós. L’amic retrobat és una història d’amistat i descoberta que s’havia de veure a Bescanó en època de pandèmia, però que es va haver d’ajornar.

Companyies de Km0

Les companyies gironines, anomenades de Km0, també hi tenen el seu espai en la programació. Així, El Teatre ha programat Inundes tot l’espai (25 de febrer) de la Companyia La Mallerenga. Aquesta obra, estrenada a La Planeta, ha estat escrita per Laura Masmiquel, que també n’és la intèrpret juntament amb Xavier Barnils, sota la direcció de Mireia Vallès. Un altre espectacle teatral de Km0 és Kalumba (25 de març), de la Companyia La Gàrgola, que també es va estrenar a La Planeta de Girona i s’ha vist en diversos teatres del país.

També parlem de producció gironina en l’espectacle musical Dones de sal (22 de gener), produït per la Companyia Neus Mar i el Museu de la Pesca de Palamós. Aquest és un espectacle en què la música mediterrània i la dansa contemporània s’enduen el protagonisme. Dins l’apartat musical també s’inclou en la programació el recital que oferirà Manu Guix a Bescanó (29 de gener), que farà una repassada per les cançons del seu darrers disc, Moments, i d’altres èxits d’anteriors treballs discogràfics.

Aquest concert és el de presentació del Festival Brogit, un cicle inclusiu de concerts de caràcter solidari que pretén sensibilitzar i donar a conèixer la diversitat funcional intel·lectual. En l’àmbit de la música, El Teatre també ha programat un concert sorpresa (a mitjan desembre es desvetllarà el secret) pel dia 16 d’abril i ha establert un petit joc amb el públic, que podrà comptar amb un descompte de fins a 7€ en la compra de l’entrada si la fa abans de que es reveli la incògnita. De moment ha donat 3 pistes: grup d’indie pop, que canta en català i anglès i no ha actuat mai a Bescanó.

3 espectacles familiars

També ens movem en el camp de la música, però en aquest cas de la música en directe com a complement d’un espectacle teatral, en el cas d’un dels tres espectacles familiars programats per El Teatre aquest primer semestre. Ens referim a l’espectacle multipremiat La motxilla de l’Ada (5 de febrer), de la reconeguda companyia Teatre al Detall. La motxilla de l’Ada parla amb tacte i respecte de la identitat de gènere com a constructe social, a través de la posada en escena de la història d’una nena trans. Aquest és un espectacle deliciós, que anirà acompanyat, en l’àmbit dels familiars, amb Cap a mirmanda (o l’últim nas de l’any), de la companyia Cinc Cèntims (8 de gener) i de la peça En Joan sense por i la casa encantada (5 de març), de La Roda Produccions.