Ser celíac amb el preu dels aliments disparats: ''És insostenible''

El Banc dels Aliments rep el doble de demandes d'aliments sense gluten de persones desfavorides

L'encariment de la compra està afectant especialment l'economia de les persones celíaques. El quilo de farina, que ara costa 1,44 euros, val gairebé 4 euros si és sense gluten. Meritxell Valero és una mare celíaca amb dos fills que també han de fer dieta estricta. "Si no tens un nivell mitjà-alt és insostenible i s'ha de menjar".

Remarca que no hi ha cap ajuda directa i que tot s'ha encarit molt. Des de l'Associació Celíacs de Catalunya han obert una línia de donacions per comprar aliments sense gluten durant el Gran Recapte. I és que el Banc dels Aliments rep el doble de demandes de persones celíaques amb dificultats econòmiques. "Ens preocupa que no facin bé la dieta, els hi va la salut", alerten des de l'associació.

"Menjar sense gluten és la nostra medicina, no hi ha tractament ni una píndola màgica; si no ho fem, els nostres budells se'n ressenten i pots tenir greus conseqüències de salut", explica a l'ACN Valero, que també és delegada a Osona de l'Associació Celíacs de Catalunya. Ja fa anys que ha après que ser celíac surt molt car i admet que ja no vol ni calcular què els costa a l'any. "Fa un any un estudi deia que costava uns 850 euros més per persona a l'any, a casa que som tres ja són més de 2.000 euros", afegeix.

Alguns productes són ara més cars i, si bé alguns s'han mantingut, són amb paquets amb menys quantitat. Per poder compensar-ho al màxim, Valero ja fa temps que s'elabora el seu pa. "Durant la pandèmia vaig fer un curs en línia i mai li he tret tant rendiment", explica. Una barreta de pa no arriba un euro però sense gluten pot costar gairebé el doble i només surten dos o tres entrepans. "Tinc temps i puc fer-me menjar a casa, croquetes, pizzes, perquè també m'agrada cuinar", afegeix. Les compres per internet per buscar ofertes i "rascar algun cèntim" també són una pràctica habitual.

Aquesta mare també es pregunta com s'ho fan les famílies amb celíacs que fa un any ja no arribaven a final de mes. "Falta compensar els preus i que es prengui seriosament; no entenem que al diabètic li entri la insulina a la farmàcia i nosaltres no, hi ha països on els govern fan descomptes i aquí res", es lamenta.

Creu que els celíacs diagnosticats haurien de tenir un carnet per descomptes. "I aquell que ho fa per moda, que es rasqui la butxaca i pagui", precisa. Si bé ara hi ha més productes sense gluten, creu que la malaltia s'ha "banalitzat". I posa l'exemple d'alguns restaurants: "La meva pizza és més petita i més cara que els companys que es mengen la seva amb gluten i de postres en puc fer en molt poques ocasions; sembla que ens prenguin el número".

Crida a fer donacions per al Banc dels Aliments

Des de l'Associació Celíacs de Catalunya alerten que s'han disparat les demandes de celíacs que no arriben a final de mes. "Si abans ja patien, ara encara més", detalla la portaveu, Irene Puig. De fet, el Banc dels Aliments ha doblat aquest perfil d'usuaris respecte a altres any. Segons la portaveu, "això demostra que no és una percepció sinó que realment hi ha gent té aquestes necessitats". Per això, han obert una línia d'ajuts econòmics que serviran per comprar aliments sense gluten per al Gran Recapte que comença aquest cap de setmana. D'aquesta manera, s'asseguraran que aniran destinats a les persones que ho necessiten. Les donacions es poden fer a través del seu web, celiacscatalunya.org.

Puig també admet que estan preocupats perquè ja hi ha persones que els diuen que no poden assumir l'encariment: "Sempre els demanem que prioritzin seguir la dieta i el que fan és optar per menjar els aliments naturals que no tenen gluten i descarten els que no ho són, com farines, pasta o pa", remarca. No seguir una dieta estricta en aquests casos pot comportar greus problemes com ara limfomes intestinals.

Segons l'informe de productes sense gluten que elabora la Federació de l'Associació de Celíacs d'Espanya, a principis del 2022 l'increment de cost de la cistella sense gluten era un 252% més cara de mitjana i amb productes bàsics que podien arribar a un 700% més si es comparava amb el mateix producte amb gluten.

Des de l'associació lamenten que el govern espanyol hagi descartat un cop més rebaixar el preu dels aliments sense gluten fins a un 4% perquè, segons els han dit, hi ha altres prioritats. Creuen que també caldria posar ajuts directes. Segons l'associació, a Catalunya i Menorca hi ha més de 541.000 persones que pateixen alguna patologia relacionada amb el gluten. Admeten que se senten completament abandonats per les administracions. Malgrat tot persistiran en les demandes: "Seguirem demanant-ho i lluitant", subratlla la portaveu.