El MOT 2023 aprofundirà en el concepte de la por a través de la literatura

La novena edició se celebrarà del 16 al 25 de març

“Pànic. Literatura i por”: així es presenta el MOT 2023, que tindrà lloc del 16 al 25 de març i estarà comissat pel crític literari, assagista i professor Àlex Martín. El Festival de Literatura de Girona i Olot centrarà la novena edició en el concepte de la por. Mitjançant l’habitual format de converses, l’esdeveniment convidarà autors, autores i públic a reflexionar sobre el tema vinculant-lo amb el component social i amb algunes de les preocupacions més importants del dia a dia de la ciutadania.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del festival a càrrec del vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; de l’alcalde d’Olot, Pep Berga; del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de la codirectora del festival MOT a Girona, Glòria Granell, i del comissari del Festival MOT 2023, Àlex Martín Escribà. La programació central començarà a Girona del 16 al 18 de març i es traslladarà a Olot del 23 al 25 de març.

“El MOT s’ha fet un lloc en el panorama literari de Catalunya i en podem estar contents, i això és per l’excel·lència de les programacions. Ja fa nou anys que Girona i Olot tenen una cita conjunta amb la literatura, el MOT. Agraïment a l’equip del festival a Olot la seva implicació i per l’aposta per fer aquest camí junts un any més”, ha afirmat el vicealcalde Quim Ayats.  

“Durant el festival, els ciutadans i ciutadanes de Girona, Olot i d’arreu de les comarques gironines i de tot el país, podran gaudir de les reflexions de persones autores i expertes convidades en sales d’aforament mitjà, amb places limitades. Això garanteix una màxima connexió entre autors i lectors, que és una cosa de la qual no tants festivals literaris poden presumir. I aquí rau, precisament, el que diferencia i fa especial el MOT.

La Diputació de Girona, en la seva tasca de promoció i difusió de la cultura, està molt satisfeta de ser part d’un esdeveniment que apropa la literatura a la ciutadania, que fomenta la lectura, i que posa les nostres comarques en primera línia del panorama literari del país”, ha exposat el vicepresident Albert Piñeira.

El comissari d’enguany, Àlex Martín, ha destacat el caràcter ampli i polièdric del pànic i ha explicat que en cap cas centrarà el festival en la novel·la negra. “La idea és abastar molts tipus de pors a partir de l’obra de diferents autors i autores. La por connecta sensorialment amb qualsevol persona, ja sigui a través d’aquelles sensacions que hem experimentat o les que vivim més o menys de prop cada dia”, ha exposat.

Por a la violència, a l’abús i al maltractament; mons irreals per fugir dels temors del món real; la por infantil; el caràcter terrorífic que pot adquirir la naturalesa; la por a l’altre; la por des d’un punt de vista històric, o la por com a entreteniment són algunes de les vies que es volen explorar al MOT 2023.

Avançament d’autors

El Festival de Literatura convida enguany autors i autores internacionals i nacionals que donen veu a diferents visions de la por en la seva literatura. Els primers noms confirmats en l’àmbit internacional són Massimo Carlotto i Chris Offutt, i, en el nacional, Xavier Aliaga, Núria Cadenes, Massimo Carlotto, Jordi Dausà, Andreu Martín, Rosa Montero i Carlos Zanón.

Les obres Los cerros de la muerte i Los hijos de Shiffy, del nord-americà Chris Offutt, seran el punt de partida per parlar de la por a la natura, i l’italià Massimo Carlotto conversarà sobre la por a la justícia a partir de dues de les seves novel·les: La vida fugint i La oscura inmensidad de la muerte. De l’àmbit estatal, participaran en el MOT Carlos Zanón, que posarà la novel·la negra sobre la taula amb No llames a casa i Tarde, mal y nunca, i Rosa Montero, amb qui es reflexionarà sobre els mons alternatius creats per evadir-nos de la realitat a partir d’El peligro de estar cuerda i Lágrimas de lluvia.

En l’àmbit català, Núria Cadenes i Andreu Martín seran dues de les persones participants a un dels Ver-MOT que es dedicarà a “La por i la realitat”. D’altra banda, Xavier Aliaga i Jordi Dausà parlaran de la crònica negra a l’altre Ver-MOT titulat “La por a la pàgina en blanc”. El Ver-Mot de Girona, que cada any es porta a terme en un lloc diferent, es farà el 2023 al barri de Vista Alegre.

Expansió en el temps

El MOT consolida la seva expansió en el temps i cap a diferents públics amb propostes molt diverses. Amb les Veus del MOT tornen les càpsules de vídeo en les quals els autors i les autores del festival presenten les seves obres vinculades amb la temàtica d’enguany. Aquestes es podran veure ben aviat a través de les xarxes socials del festival i del canal de YouTube del MOT.

El MOT INS celebra la tercera edició amb un matinal d’experiències literàries destinada a estudiants d’ESO i batxillerat d’Olot i Girona amb converses i tallers. També tindrà lloc el +MOT, un programa d’activitats complementàries vinculades a la temàtica del festival que organitzen entitats i associacions col·laboradores. I, per últim, el Pròleg del MOT, una presentació amb profunditat del programa central del festival seguit d’una primera conversa per introduir el tema.

Comissariat

Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974) és assagista, crític literari i professor de llengua i literatura catalanes i codirector del Congrés de Novel·la i Cinema Negre a la Universitat de Salamanca. Part de la seva activitat investigadora se centra en l’estudi del gènere negre i policíac en llengua catalana i castellana. Ha col·laborat en nombroses edicions de llibres, publicacions i articles, i ha impartit diverses conferències a universitats de diferents parts del món. Dirigeix la col·lecció “crims.cat” de l’Editorial Clandestina des del 2012.

Enguany el MOT arriba a la novena edició i ho fa amb la voluntat de seguir fomentant la lectura i la divulgació literària a partir de les converses entre autors i autores de primer nivell i activitats paral·leles vinculades a la literatura.