Les infermeres de l’Hospital d’Olot comencen a prescriure medicaments i material sanitari

Inicialment ho faran 9 sanitàries dels serveis de consultes externes i el sociosanitari.

Un grup reduït de 9 infermeres de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica, un total de 5.978 articles, mitjançant la recepta electrònica i amb signatura pròpia. Es tracta d’una demanda històrica del sector que permet millorar la qualitat de l’atenció i disminuir la duplicitat de visites.

Per poder fer la indicació, cal que les infermeres tinguin l’acreditació corresponent. A la Fundació, el 55,6% de l’equip d’infermeria ja s’ha acreditat demostrant més d’un any d’experiència professional i estant col·legiades. Aquesta nova etapa a l’Hospital s’inicia amb un grup reduït de 9 infermeres als serveis de consultes externes, principalment a la unitat de cures, i al sociosanitari.

Fins ara, la indicació i dispensació de medicaments i de material sanitari necessitava la validació d’un metge. Les infermeres i infermers feien la proposta de tractament però estaven obligats a ensenyar-la al personal mèdic, que eren els únics que podien confirmar la medicació i fer la recepta. Ara són autònomes per fer la indicació de material sanitari com per exemple bolquers, material per a ostomies i medicaments bàsics, entre d’altres.

Carme Pastor, directora infermera de la Fundació, explica que “la prescripció infermera no és una nova competència de la professió, sinó una pràctica habitual. En el dia a dia les infermeres ja indiquen tècniques, productes sanitaris, fàrmacs i consells de salut, però el que faltava era la regulació per tal d’emparar legalment aquesta pràctica habitual”. Pastor afegeix que aquesta és una “reivindicació històrica” i que “l’objectiu del centre és anar ampliant la indicació infermera a més professionals de l’Hospital que necessitin aquesta pràctica per reduir visites, ser més àgils davant les necessitats del pacient i avançar en la professió”.

A la Regió Sanitària de Girona ja hi ha hospitals com l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona on les infermeres hospitalàries poden fer indicacions.

La primera fase, a l’atenció primària

El desplegament de la prescripció infermera a la Fundació es va iniciar el febrer de l’any passat a l’atenció primària, amb una prova pilot impulsada des del Departament de Salut, atès que els professionals que hi treballen són els que més indicacions autònomes fan. A les àrees bàsiques de la Fundació, més d’un 95% de les infermeres ja estan acreditades; de fet, només dues no han pogut finalitzar el procés.

Tot i alguns problemes tècnics inicials i l’adaptació de les solucions informàtiques, l’adjunta a la direcció d’atenció primària de la Fundació, Susagna Serrano, destaca que “la infermera és qui té els coneixements dels productes i les eines per identificar què necessita cada usuari i això, a banda d’autonomia, millora l’eficiència de l’atenció”.