Càritas Girona demana al Govern 'mesures urgents'

Volen garantir una feina per a les persones en risc d'exclusió social

Càritas Girona ha fet una crida al Govern per demanar "mesures urgents" per garantir l'accés a un "treball digne" per a les persones en risc d'exclusió social. Coincidint amb el Dia internacional dels treballadors, l'entitat ha fet un seguit de propostes per garantir l'accés a un lloc de treball. "Demanem noves solucions per a temps nous", recull l'entitat en un comunicat.

Entre aquestes, demana la creació per part de la Generalitat d'un Pla de polítiques actives d'ocupació per als aturats, així com el reforçament de l'economia social o l'establiment d'un marc legal de convenis de pràctiques per poder oferir als empresaris la possibilitat de contractar persones en risc d'exclusió social. Càritas de Girona ha emès un comunicat on expressa la preocupació per les elevades xifres d'atur que es registren a l'Estat i que també afecten amb força les comarques gironines.

L'entitat entén que les xifres per sí soles "són una crida urgent a la responsabilitat de tothom" per capgirar una situació que, segons Càritas, impedeix l'accés a d'altres drets fonamentals. "La manca de feina perjudica greument la confiança de les persones, la seva autoestima, la vida familiar o la participació social", recull el comunicat.

En aquest context, l'entitat ha volgut demanar "noves solucions per a nous temps" i ha fet un seguit de propostes. Entre aquestes, destaca la creació per part de la Generalitat d'un Pla de polítiques actives d'ocupació per a les persones aturades. Segons Càritas, aquest pla hauria de tenir en compte especialment les persones més vulnerables i hauria de tenir prou dotació per assegurar la continuïtat dels serveis d'inserció laboral a l'empresa ordinària. En aquest context, també demanen que el Govern vegi en les empreses d'Inserció i els Centres Especials de Treball "un instrument fonamental d'inserció per col·lectiu vulnerables".

Una altra de les propostes de l'entitat és la d'impulsar i apostar per fórmules d'economia social. Per aconseguir-ho, demanen que hi hagi clàusules socials en la contractació pública que permetin la "discriminació positiva" en la compra de serveis i productes que produeixen el Tercer Sector i, de manera especial, els centres especials de treball i les empreses d'inserció.

Càritas també demana que s'eliminin requisits per a l'accés a la prestació contributiva i al subsidi. Una altra de les propostes és la de formalitzar un marc legal de convenis de pràctiques per poder oferir als empresaris la possibilitat de contractar persones en risc d'exclusió social.