La Sinagoga de Besalú ja és Bé Cultural d'Interès Nacional

Dins la categoria de conjunts i monuments històrics

La Sinagoga de Besalú (Garrotxa) ja s'ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica. El conjunt comprèn les restes de la sinagoga medieval, la micvé o banys rituals, el pati i la sala d'oracions. Es tracta d'un dels pocs conjunts sinagogals que es conserven a Europa i destaca no només per l'interès científic del registre arqueològic sinó també pel fet que hi ha una important documentació arxivística d'època medieval.

Destaca especialment en el conjunt la 'micvé' o banys rituals i de purificació pel seu excel·lent estat de conservació. Els banys eren usats tant per homes com per dones i també s'hi purificaven objectes d'ús personal com vaixelles i estris usats durant la Pesah, la pasqua jueva que commemora l'èxode dels hebreus a Egipte.

Altres espais del conjunt són el pati on s'hi realitzaven festivats i casaments; l'escola, on s'impartien classes a nens i adolescents, i la sala d'oració, amb galeria superior per a les dones separada de l'espai per als homes. La sinagoga no només tenia usos religiosos sinó que també s'hi celebraven reunions civils.