La Fira de Sant Martirià de Banyoles recupera la plena normalitat i consolida l’Espai Divulgatiu

La fira es farà aquest cap de setmana al parc de la Draga

El parc de la Draga de Banyoles (Pla de l'Estany) acollirà els dies 19 i 20 de novembre una nova edició de la Fira de Sant Martirà amb la 44a Mostra del Cavall i la 17a edició de la Mostra de races autòctones dels Països Catalans. Com a novetats, la fira comptarà amb un espectacle infantil i la xerrada sobre la Xarxa Catalana de Graners que es podran veure a l’interior del Pavelló de La Draga, en un Espai Divulgatiu que augmenta la seva oferta de propostes respecte l’any passat.

Com és habitual el tercer cap de setmana de novembre, Banyoles s’omplirà de les races autòctones dels Països Catalans i d’exhibicions i espectacles eqüestres en el marc de la Fira de Sant Martirià. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, s’ha mostrat satisfet que “el parc de la Draga torni a acollir una nova edició de la Fira de Sant Martirià”.

Miquel Noguer ha destacat que la fira “és un dels nostres millors aparadors, de Banyoles i del Pla de l’Estany, que any rere any atrau una gran diversitat de visitants d’arreu del territori català” i ha afegit que “hem de saber aprofitar-ho i facilitar espais de trobada i d’intercanvi entre els sectors agrari i ramader de casa nostra, per als artesanes i comerciants que presenten a la fira els seus productes...en definitiva, brindar a diferents sectors professionals una oportunitat de negoci i creixement”.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Banyoles, Anna Tarafa ha destacat que “la fira és un exemple d’adaptació als canvis que es van succeint a la societat” i ha afegit que “la 44a Mostra del Cavall i la 17a de Races Autòctones són els pilars principals que li permeten mantenir l’essència dels seus orígens i l’han consolidat com un referent indiscutible del món eqüestre i de les races de bestiar autòctones”.

Joan Frigola, president de l’Associació de la Fira de Sant Martirià ha recordat que “any rere any busquen millorar la fira respecte les edicions anteriors, i un exemple d’enguany serà que hi ha més activitats en paral·lel a l’Espai Divulgatiu”, a més de destacar que “en els diferents concursos morfològics han hagut de tancar inscripcions perquè no podien acollir-hi més participants, un fet que farà que la participació sigui més gran que el 2019.”

Pel que fa a la programació, destaca l’Espai Divulgatiu que es va estrenar l’any passat i que en aquesta edició es consolida i creix en el nombre de propostes. I és que a més de les entregues de premis i conferències, també hi tindrà lloc un espectacle infantil i la presentació del llibre Les races d’aviram autòctona catalana en el que Jaume Berenguer recull la història evolutiva de la gallina, així com la morfologia de les races autòctones dels Països Catalans. També s’hi faran col·loquis, taules rodones i xerrades al voltant del món del cavall i les races autòctones.

Respecte el programa d’activitats de la fira relacionades amb el món del cavall, en destaquen les exhibicions i espectacles eqüestres. Un any més es podrà gaudir de les exhibicions de horseball, de doma en llibertat o de doma western. També s’hi podran veure els concursos de salt i els carrusels, entre d’altres propostes.

Més enllà de les propostes eqüestres, a la fira també hi seran representades altres races equines, com l’ase català també amb el tradicional concurs morfològic i l’espectacle ‘Qui guarda el burro’. Per la seva banda, durant el transcurs de la fira se celebrarà la 41a edició de l’Exposició Monogràfica del Gos d’Atura català, una exhibició d’agility i la 5a Demostració de treball.

17a edició de Mostra de races autòctones dels Països Catalans

D’entre els pilars de la Fira de Sant Martirià hi haurà una nova edició de la Mostra de Races Autòctones que reunirà bona part de les races dels Països Catalans que es podran veure durant tots els dies de la fira. La mostra inclou, també, els concursos morfològics com el de la gallina Penedesenca, l’oca Empordanesa o el del conill del Penedès.

Per la seva banda, el Raça-Tast, com a novetat, oferirà un tast d’hamburgueses de races autòctones i de cerveses artesanes durant el que hi haurà un concert a càrrec de ‘Versions de Taberna’. L’ampli ventall de propostes es completarà amb el mercat d’artesania que, un cop passada la pandèmia, superarà de nou el centenar de parades a l’entorn del parc de la Draga.

La Fira de Sant Martirià s’inaugurarà el dissabte al migdia, però aquest divendres els infants de les diferents escoles de la ciutat seran els primers en trepitjar-la per conèixer les diferents races autòctones que s’hi apleguen. L’horari d’obertura de la fira serà dissabte i diumenge de les 10 del matí a les 7 de la tarda. Es poden consultar totes les activitats i propostes a la pàgina web firasantmartirià.com.