El festival A Cappella busca ser referent al sud d'Europa

La cita programa disset actuacions de grups que tenen com a únic instrument la veu

La segona edició del festival A Cappella de Girona ha fet un salt qualitatiu amb l'objectiu de convertir-se en referent del gènere al sud d'Europa. Aquest és l'únic festival d'aquest gènere a Catalunya i l'Estat i aquest any programa alguns dels grups internacionals més reconeguts, com les britàniques The Boxettes, els húngars Fool Moon o els italians SeiOttavi.

El festival, que és totalment gratuït, ha concentrat en un únic escenari a la plaça Independència totes les actuacions. Entre els grups, hi ha representats estils tant diversos com el pop, el jazz, el cant coral o la música sacra. El festival ha passat de 15.000 a 50.000 euros de pressupost.

El festival A Cappella va néixer l'any passat coincidint amb la celebració de l'exposició 'Girona, Temps de Flors'. Llavors, el festival va programar una quinzena d'actuacions de grups principalment catalans a diferents places i racons de la ciutat. Aquest any, el festival ha introduït alguns canvis per tal de donar més rellevància a les actuacions.

Per exemple, s'han concentrat tots els concerts en un únic escenari de la plaça Independència. L'escenari estarà cobert -fet que afavorirà que els concerts es pugin fer tot i que plogui- i hi haurà 300 cadires per als assistents. La millora substancial del pressupost ha propiciat també que puguin venir per primer cop a Catalunya algunes de les formacions més importants del gènere. Es tracta de les britàniques The Boxettes, els hongaresos Fool Moon o els italians SeiOttavi.

El director del festival, Pau Marquès, ha explicat que el cartell del festival el complementen diverses formacions catalanes i també s'han reagrupat les actuacions que tradicionalment fan durant l'exposició floral diversos cors corals de Girona. Marquès ha assenyalat que ni a Catalunya ni a l'Estat hi ha cap festival dedicat a les formacions a cappella i que, per tant, pretenen situar-se com a referent del sud d'Europa.

Els programadors del festival han escollit grups que representen la diversitat d'estils que hi ha dins les formacions a cappella. Per exemple, hi ha formacions pròximes al pop o el jazz i d'altres estils moderns i també grups que canten clàssica, música sacra o cant coral. "La gent pot ser no sap que els taloners de Shakira o Michael Bublé són formacions a cappella", ha posat com a exemple el director del festival.

La regidora d'Empresa i Ocupació, Marta Madrenas, ha explicat que "no és casual" que el festival coincideixi amb el 'Girona, Temps de Flors', sinó que l'ajuntament considera que és un moment "ideal" perquè la ciutat té "rellevància internacional". "El festival no és un simple farciment del Temps de Flors, ja que té entitat pròpia i aposta per l'excel·lència i la qualitat de les formacions", ha declarat. Madrenas ha remarcat l'esforç econòmic que ha fet l'ajuntament pel festival que, a més, és gratuït. El diferents concerts es faran des de l'11 al 19 de maig.

Així mateix, el vicepresident de la Diputació de Girona -que també aporta diners a la cita-, Xavier Soy, ha remarcat l'aposta que està fent la ciutat i totes les comarques per la cultura. "Girona s'està convertint en un referent cultural", ha assegurat.