El PSC proposa revisar el catàleg de béns patrimonials de Girona i ampliar-lo seguint estàndards europeus

Dilluns presentarà una moció al ple municipal perquè s'actualitzi

El partit PSC a l'Ajuntament de Girona presentarà dilluns al ple municipal una moció perquè es revisi el catàleg de béns patrimonials de la ciutat, ampliar-lo seguint estàndards europeus i tractar-lo d’una manera integral.

L'objectiu, asseguren, és "protegir i difondre el patrimoni" a més d'identificar "buits" en el catàleg de béns patrimonials de caràcter arquitectònic i monumental i "millorar-ne la conservació i la neteja". El PSC proposa catalogar els béns patrimonials de caràcter natural, industrial, immaterial o de memòria històrica, per poder afegir-los al catàleg arquitectònic i monumental i "fer-ne un tractament integral i igualitari, tal com estableixen els estàndards europeus".

El Pla especial de Protecció del Patrimoni de l’Ajuntament de Girona data de l’any 1995 i va acompanyat del Catàleg de Béns d’interès històric artístic, que estableix que els béns a protegir seran bàsicament els immobles segons el seu interès històric, artístic i arquitectònic. La modificació de l’any 2007 incorporava la protecció de 76 espècies vegetals i dels espais arbrats d'interès ecològic i per la biodiversitat. Per últim, el Pla General d’Ordenació urbana de 2002 va significar una revisió que el PSC considera "insuficient".

Malgrat aquestes revisions i la introducció d’una part del patrimoni natural al catàleg de béns gironí, la portaveu socialista, Sílvia Paneque i la regidora Mònica Ferrer asseguren que "no està actualitzat" i "no incorpora la major part del patrimoni". A més, afirmen que tampoc engloba tot el patrimoni arquitectònic i monumental, "que és la seva prioritat".

En aquest sentit, la regidora detalla que "diversos edificis que apareixen a les publicacions de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com a immobles mereixedors de protecció ja no existeixen, perquè han estat enderrocats o alterats". Ferrer ha recordat que el mes de febrer passat van "saltar les alarmes" en relació amb la intenció de fer un hotel a on ara hi ha les naus de la Farinera Teixidor, que no estan dins el catàleg del patrimoni històric i artístic. Segons ha conclòs la regidora del PSC, cal "revisar el planejament urbanístic, el Pla General d’Ordenació urbana de 2002 i actualitzar del catàleg de béns patrimonials".