La defensa de l'acusat del crim de Taialà assenyala que fou homicidi imprudent

El lletrat sosté que Jesús Moynelo havia consumit drogues i alcohol i se sentia "pressionat" per amenaces

La defensa demana 4 anys de presó per homicidi imprudent per a Jesús Moynelo, l'acusat de matar d'un tret un jove al bar 'Casa Pepe' del barri de Taialà de Girona. El crim va passar el 6 de juny del 2011. La colla dels acusats, que vivien al barri del Pont Major, estava enemistada amb el grup de Germans Sàbat, sobretot amb la víctima i el seu germà. El lletrat Benet Salellas sosté que aquella nit Moynelo va anar fins al bar amb la intenció "d'advertir el grup dels germans" per evitar més enfrontaments com el protagonitzat unes hores abans al barri, quan havien amenaçat de mort el seu afillat. Salellas ressalta que Moynelo se sentia "afectat" i "pressionat" per aquestes amenaces.

El detonant va ser l'enemistat que mantenien els dos grups de joves. La tarda del 6 de juny del 2011, la colla de Germans Sàbat va anar fins al Pont Major per passar comptes amb un dels acusats, Antonio Jurado, que des de feia temps estava enfrontat amb la víctima mortal i el seu germà.

Segons recull l'escrit de defensa, durant aquella visita al barri el grup de Germans Sàbat va amenaçar de mort Antonio Jurado, afillat de l'acusat Jesús Moynelo. Per això, aquella nit Moynelo acompanyat d'altra gent van decidir anar fins al bar 'Casa Pepe' amb l'objectiu d'advertir el grup dels germans i evitar "més visites i persecucions" com la que hi havia hagut a la tarda.

En l'escrit de conclusions provisionals, el lletrat Benet Salellas exposa que Moynelo estava "afectat" per "la pressió de les amenaces de mort" dirigides cap al seu afillat. Així, la defensa nega l'acusació del fiscal que sosté que el grup del Pont Major "va prendre la decisió conjunta d'anar-hi per posar fi a la vida dels germans".

A partir d'aquí, l'escrit de defensa no detalla de quina manera va morir el jove de Germans Sàbat. Sí que afegeix que Moynelo va actuar sota els efectes de les drogues i l'alcohol perquè era addicte i que, quan va saber que la víctima havia mort d'un tret, es va entregar als Mossos d'Esquadra i va confessar el crim. També els va dir on havia amagat l'arma.

Salellas qualifica els fets d'homicidi imprudent i demana una pena de 4 anys de presó. També creu que a Moynelo se li han d'aplicar tres atenuants; un de confessió, un altre per drogoaddició i un tercer perquè en el moment dels fets sentia una por insuperable.

Per provar aquest extrem, Salellas es fa ressò d'una prova pericial feta pels Mossos d'Esquadra en un altre cas que també porta ell: el de l'agent que va matar d'un tret un home a Olot. L'advocat demana que la Unitat d'Armes elabori un informe sobre la capacitat d'apuntar amb una arma sota situacions d'estrès. En el cas d'Olot, els Mossos van concloure que l'agent no va poder apuntar l'arma abans de disparar.

Ni hi era

En el cas del crim de Germans Sàbat, Salellas també representa dos acusats més: Bárbara i Pedro Gómez (la primera, parella sentimental de Moynelo). Tot i que el fiscal els situa a l'escena del crim, i fins i tot apunta a què Bàrbara Gómez va ser-ne la instigadora, Salellas argumenta que cap d'ells va participar en el crim. Fins i tot, en referència a Pedro Gómez, diu que ni tan sols va ser a Taialà aquella nit.

Sis acusats i fins a 36 anys de presó

El crim de Taialà asseurà sis persones a la banqueta dels acusats. Tot ells, membres de la colla del Pont Major. El fiscal, Víctor Pillado, els imputa a tots ells un delicte d'assassinat i un altre de temptativa d'assassinat (perquè el germà de la víctima va aconseguir esquivar els trets). Tot i que l'acusació sosté que va ser Moynelo qui va engegar els trets, considera que els sis processats són responsables del crim, perquè -com recull el seu escrit- tots ells "havien pres conjuntament la decisió" de cometre'l.

Per als germans Iván i Antonio Jurado, Bárbara Gómez, Pedro Gómez i Ismael Mohamed Gómez, el fiscal els demana 34 anys de presó. En el cas de Moynelo, l'acusació eleva la sol·licitud de pena fins als 36 anys, perquè també li imputa un delicte de tinença il·lícita d'armes (ja que no tenia llicència per al rifle).