Joan Roca: 'Notem molt d'afecte, reconeixement i bones vibracions'

Londres rep amb entusiasme el projecte 'El Somni' dels germans Roca

"Tornar a tenir a Catalunya el focus de la gastronomia internacional, de la premsa internacional, dels gourmets de tot el món, amb tot el que això representa a nivell de projecció del territori, dels nostres recursos turístics i dels nostres productes seria una notícia extraordinària pel país", ha admès Joan Roca en una conversa aquest matí.

Joan Roca creu que el reconeixement com a millor restaurant del món seria molt positiu pel seu establiment i per les comarques gironines i Catalunya, però també prefereix relativitzar "els rànquings". En qualsevol cas, diu, és probable que el Celler de Can Roca "mantingui posicions a la part capdavantera". "Això ja és un gran èxit", ha destacat.

El xef d'El Celler de Can Roca i els seus dos germans no s'atreveixen a dir si aquesta nit seran reconeguts amb el títol de millor restaurant del món, i com és habitual són cautelosos. "No sabem què passarà", ha assegurat Joan Roca. Els de la revista 'Restaurant Magazine', que han l'any 2011 i 2012 van reconèixer El Celler de Can Roca com el segon millor restaurant del món, pel darrere del danès Noma, "cada vegada són més hermètics i retarden més l'anunci", puntualitza el gironí. "Haurem d'esperar a la gala per saber què pot passar, però les percepcions són bones, d'afecte i reconeixement", ha afegit el xef català.

'El Somni'

Part de les "bones vibracions" i el sentiment d'estima descrit per Joan Roca l'han pogut notar tots tres germans aquest dilluns durant la presentació del seu nou projecte gastronòmic i sensorial, 'El Somni'. El centenar de periodistes de tot el món que s'han reunit a l'Hotel Mandarin de Londres per escoltar als germans Roca parlar de la seva iniciativa, han sortit encantats de la trobada i els han fet una llarga ovació després de la presentació.

"Al darrere d'aquests aplaudiments hi ha una densa emoció, i una situació especial per part de gent que imaginem que també ens ha donat suport amb les seves votacions", ha explicat Josep Roca. De fet, la decisió final de 'Revista Magazine' depèn de les votacions de 800 crítics i experts gastronòmics que cada any viatgen per tot el món descobrint els millors establiments culinaris. Per Josep Roca, els aplaudiments per 'El Somni' potser "anaven una miqueta més enllà". "Tenim la sensació que no només tenim un país al darrere, hi ha molta gent, el treball traspassa fronteres i les connexions es fan amb gent de tots els llocs del món", ha destacat.

Els assistents a l'esmorzar de l'Hotel Mandarin de Londres, que han pogut degustar productes típicament catalans, provenien de països tant diversos com Xile o Perú, o l'Índia. Els germans Roca han destacat que el seu projecte és innovador i pretén explorar encara més els vincles entre la cuina i l'art. "Estem molt afalagats, hem rebut moltes paraules de felicitat i d'ànim, ha agradat molt el projecte", ha confessat Jordi Roca. "És una iniciativa difícil d'explicar i d'entendre, però la gent s'hi ha bolcat molt", ha afegit. Josep Roca ha explicat que l'òpera gastronòmica d'El Somni, que s'iniciarà a Barcelona el 6 de maig, neix "amb vocació exportadora". "La nostra intenció és que això, després de viatjar, torni a casa, a Girona", ha explicat.

De fet, l'acte de presentació de 'El Somni' a Londres també ha servit per promocionar el turisme de Girona-Costa Brava i el Pirineu gironí. El president del Patronat de Turisme de Girona, Joan Giraut, ha explicat que els germans Roca són uns "grans ambaixadors" de les comarques gironines a tot el món. Giraut ha indicat que tenen molta esperança que 'El Celler de Can Roca' pugui convertir-se en el millor restaurant del món aquest dilluns al vespre, durant la tradicional entrega de premis de la revista 'Restaurant Magazine'. Un altre 'somni' que els Roca també desitgen assolir.