El Celler de Can Roca podria esdevenir avui el millor restaurant del món

Aquesta nit se celebra la gala de premis de la revista 'Restaurant Magazine'

El Celler de Can Roca de Girona podria convertir-se aquest dilluns en el millor restaurant del món i situar de nou la cuina catalana al nivell més alt del planeta després del tancament d'El Bulli de Ferran Adrià. 'Restaurant Magazine' celebra aquesta nit la prestigiosa gala d'entrega de premis als 50 millors restaurants del món amb tots els escenaris oberts.

El Celler de Can Roca va quedar segon en les edicions del 2011 i el 2012, quan va guanyar el danès Noma. L'establiment de Copenhaguen porta tres anys liderant la llista, i tot i que la seva recent intoxicació a una seixantena de comensals no hauria d'influir en els premis perquè les votacions es van tancar fa mesos, el relleu està sobre la taula. El pòdium dels millors restaurants del món va quedar l'any passat igual que l'anterior. Va guanyar el danès Noma, els germans Roca es van mantenir segons i el tercer premi va seguint sent pel basc Mugaritz.

Però aquest 2013, en l'onzena edició del certamen, els moviments al capdamunt de la llista poden suposar canvis importants per a la cuina catalana i basca, que sempre té una àmplia representació en el top 10 dels millors establiments del món.

A més del Celler de Can Roca i Mugaritz, a la llista dels deu millors també hi ha Arzak, de Sant Sebastià, que és vuitè. Tot i que els xefs sempre demanen cautela, no s'espera que els grans de la cuina de Catalunya i Euskadi reculin posicions en el rànquing mundial.

Els germans Roca arriben al certamen en un moment dolç, i ho fan presentant, també aquest dilluns, el seu nou projecte, 'El Somni', una experiència gastronòmica-sensorial que mescla la cuina i el vi amb els sentits de la vista, l'oïda i el tacte. Dotze comensals al voltant d'una taula interactiva on es projecten imatges de la història d'una dona d'aigua que -com si d'una òpera es tractés- passa per dotze estadis.

En un acte a l'Hotel Mandarin organitzat també pel Patronat de Turisme de Girona, un centenar de periodistes i escriptors de referència dels àmbits de la gastronomia i el turisme de 19 països podran conèixer de més a prop la feina dels Roca i els atractius de les comarques gironines. 'El Somni' es presentarà per primera vegada a Barcelona el proper 6 de maig, a l'Arts Santa Mònica.

L'acte comptarà amb un esmorzar elaborat amb productes gironins de gran qualitat i la presència dels tres germans Roca, Joan, Josep i Jordi, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Joan Giraut i representació de Turisme d'Espanya a Londres.