Olot es converteix en la capital de la robòtica educativa

Un ordinador de la mida d'un 'pen drive', una mà biònica impresa en 3D o un piano fet amb plàtans són alguns dels últims treballs

Olot s'ha convertit aquest dissabte en la capital de la robòtica educativa amb la inauguració del certamen Robolot. L'esdeveniment, que ha aplegat estudiants de secundària, professors i experts d'arreu de l'Estat, ha començat amb unes jornades de didàctica de la robòtica i tallers per als més petits. La impressió en 3D o la utilització de la plataforma 'Android' per controlar els robots ja construïts son algunes de les últimes novetats tecnològiques aplicades a l'ensenyament.

Un ordinador de la mida d'un pen drive, una mà biònica impresa en 3D i un piano fet amb plàtans han estat alguns dels prototips d'estudiants i professos més exitosos d'aquest certamen que s'allargarà fins demà diumenge. "L'objectiu és donar a conèixer la feina que es fa en matèria tecnològica i obrir aquest camp a tothom", ha explicat el professor de l'IES La Garrotxa i coordinador del Robolot, Toni Moreno. La inauguració del certamen ha comptat amb la presència de la conseller d'Ensenyament, Irene Rigau, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, el president de la Fundació Príncep de Girona, Antoni Esteve i la vicerectora d'Estudiants, Cooperació i Igultat de la Universitat de Girona que han coincidit a destacar "la importància d'esdeveniments com el Robolot per fomentar vocacions científiques".

Un dels primers actes han estat la 8a edició de les Jornades de Didàctica de la Robòtica que ha agrupat a centenars de professors d'arreu de Catalunya i tot Espanya. Aquí s'han pogut escoltar ponències d'expert del País Basc, Cantàbria o Madrid, entre d'altres. Tot i això, el certamen no s'oblida dels més petits i els infants a partir de 6 anys han pogut gaudir de tota mena de tallers.  Posteriorment s'han portat a terme els concursos de robots didàctics que s'allargaran fins demà, diumenge, al matí. Es dona el cas que enguany, per primera vegada, hi ha participat estudiants de fora de l'Estat. A més, en aquesta edició, els premis s'han ampliat i compten amb propostes originals perquè els alumnes puguin viure experiències que complementin la seva formació.

D'una banda, els guanyadors de la prova lliure i del robot fora de categoria tindran l'oportunitat d'assistir al Fòrum Impulsa i els dos centres que hagin recollit més premis tindran, respectivament, una estada d'una setmana al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIS) i una estada de cinc dies al laboratori de robòtica submarina de la Universitat de Girona.