El Festival Castell de Peralada retrà homenatge a Verdi, Wagner, Britten i Espriu

Enguany es compta amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, un 10% menys que la passada edició

El Festival Castell de Peralada presenta una edició marcada per dues estrenes absolutes, dues a l'Estat i tres noves produccions, amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, un 10% menys que l'any passat.

La proposta lírica ve marcada per l'òpera 'Rèquiem' de Verdi programada pel concert inaugural, amb la soprano Eva-María Westbroek acompanyada per la orquestra i el cor del Gran Teatre del Liceu. Angela Meade protagonitzarà un recital líric en solitari centrat en les figures de Verdi i Bellini.

Un dels concerts més esperats en el marc del bicentenari Wagner és el concert del primer acte de 'Tristany i Isolda', 'Maledicció' i 'Mortd'Isolda', també amb la soprano Eva-María Westbroek i l'orquestra del Teatre Mariinski de Sant Petesburg. Seguidament, i per propiciar l'estada de públic estatal i internacional al festival, tindrà lloc l'estrena a l'Estat de 'Das Liebesverbot' de Wagner amb 'La prohibició d'estimar', el recital del tenor Piotr Beczala i la representació de l'òpera 'Norma' de Bellini, amb Sondra Radvanovsky, Ekaterina Gubanova, Josep Bros i Carlo Colombara, quatres de les estrelles més internacionals que donaran vida al vel canto romàntic de la immortal Norma. El claustre del Carme acollirà l'estrena absoluta produïda pel festival Wow!, de García Demestres, amb la òpera de cambra dirigida oer Xavier Albertí.


Una programació amb pes per a la dansa

Un cop més, el festival confirma la seva fidelitat a l'art del ballet amb dos espectacles que presenten alguynes de les creacions més significatives de la història de la dansa, una obra emblemàtica al costat d'una gala d'estrenes ingernacionals que presentaran obres de referència.

Es tracta del ballet de Monte-Carlo amb 'Lac', una versió renovada d''El llac dels cignes', i una gala amb les principals estrelles del ballet Bolshoi, Mariinski, Eifmann i Mikhailovski, amb Àngel Corella com a convidat d'excepció.

En l'apartat Paral·lels, que combina literatura, música i arts en general, es dedica a Salvador Espriu i Benjamin Britten. En aquesta línia, el festival programa 'Una soirée a l'Empordà', d'Alfonso Vilallonga, l'estrena absoluta de 'La pell eixorca (o la terra del brau', basada en els textos de 'La pell del brau' d'Espriu i 'La Terre Euxorca', una adaptació d'Agustí Bartra, que mescla teatre i poesia, dirigit i amb dramatúrgia de Francesc Cerro-Ferran. Finalment, el tenor David Alegret cantarà Britten acompanyat d'un piano i una guitarra.

Entre els grans noms del pop i del jazz, el festival programa Miguel Bosé, torna Jamue Cullum després de la bona acollida de l'edició passada, Alejando Sanz (que serà el concert més car del festival, amb entrades fins a 200 euros), Gloria Gaynor, Paco de Lucía i La Locomotora Negra, Andrea Motis i Joan Chamorro Group.

Finalment, la Festa de la Música portarà a Peralada un espectaclte familiar dedicat a Wagner i Verdi de la mà dels Comediants, 'El regal del bicentenari', que serà una estrena absoluta; el recital de la guanyadora del concurs Francesc Viñas 2013 i la presentació del nou disc de Manel.

La passió de Dalí amb Wagner, en exposició

En l'apartat expositiu, destaca la mostra 'Homenatge visual Dalí i Wagner', arran de la passió que el geni empordanès assegurava sentir per l'obra del compositor alemany. Es podrà visitar els dies que hi ha espectacle.