L'Audiència es desentén del cas del Mosso acusat de falsificar justificats mèdics

L'agent s'enfronta a una pena de 3 anys de presó i a pagar 7.200 euros de multa per falsificació de documents

El judici contra el mosso que s'hauria dedicat a falsificar justificants mèdics per poder fer dies de festa no se celebrarà a l'Audiència. Aquest matí, la Secció Tercera s'ha declarat incompetent per jutjar l'afer i ha decidit retornar la causa als jutjats penals perquè siguin ells qui, en primera instància, dictin sentència.

La decisió ha arribat quan ja estava tot a punt per celebrar la vista i l'agent ja s'havia assegut a la banqueta dels acusats. El motiu que ha exposat el tribunal per suspendre el judici és que, en els casos en què hi ha mossos implicats, l'Audiència els pot jutjar quan cometen el delicte en l'exercici de les seves funcions.

Com que en aquest cas el mosso no hauria falsificat els justificants mentre treballava -i precisament ho hauria fet per no anar a la feina- la Secció Tercera ha conclòs que no era ella qui l'havia de jutjar. Tot i que tant el fiscal com l'advocat de la defensa han demanat que se celebrés la vista per una qüestió d'economia processal (ja hi havia tots els testimonis a fora esperant-se), la presidenta del tribunal, Fátima Ramírez, ho ha rebutjat.

Segons la magistrada, si l'Audiència celebrés el judici, això podria provocar indefensió per a l'agent, perquè tindria menys opcions de presentar recurs en cas que se'l condemnés. Si l'afer es jutja d'entrada als jutjats, i l'acusat no està d'acord amb la sentència, pot presentar-hi recurs davant l'Audiència (i després, a instàncies superiors). Si la Secció Tercera jutgés el cas, però, aquest pas es perdria.

3 anys de presó i multa de 7.200 euros

L'agent dels Mossos d'Esquadra acusat, amb TIP 8777, es trobava destinat a l'àrea de Trànsit entre els anys 2009 i 2011, quan hauria falsificat fins a tretze justificants de visita mèdica. Segons l'escrit d'acusacions del fiscal, amb aquest sistema el mosso va aconseguir faltar a la feina sense justificació 21 dies.

Segons l'escrit d'acusació, el 'modus operandi' de l'agent sempre era el mateix. Anava al metge, que li donava el justificant de visita, i aleshores hi afegia per escrit suposades recomanacions que li feia el metge, com ara "24 hores de repòs" o "requereix repòs domiciliari de 48 hores".

El fiscal l'acusa d'un delicte continuat de falsificació de document oficial i demana que el condemnin a 3 anys de presó. També sol·licita que l'inhabilitin per exercir com a agent dels Mossos d'Esquadra durant els anys de condemna. A més, l'acusació pública demana que el condemnin a pagar una multa de 7.200 euros.