Vuit hores de lectura continuada de Josep Pla a Palafrugell

El municipi celebra Sant Jordi tot recordant les paraules del seu escriptor més il·lustre

"Així, un bon dia vaig marxar cap a París. Era el 17 d'abril de 1920. L'exprés marxava de l'estació de França, d'aquella estació de França arcaica". Amb aquestes paraules ha arrencat la lectura continuada de Josep Pla per boca del primer tinent alcalde del municipi, Albert Gómez. Ha estat el tret de sortida d'una lectura que s'allargarà fins les vuit del vespre i que comptarà amb la participació de 250 persones.

El text escollit aquest any ha transportat els assistents a la ciutat de París dels anys 20, moment en què Josep Pla va viatjar a la capital francesa per treballar com a corresponsal. A 'Notes sobre París', inclòs a 'Sobre París i França' en el volum IV de l'Obra Completa de Josep Pla, l'escriptor parla del viatge, de la seva adaptació a París o també sobre La Comèdia Francesa, entre molts altres temes. La lectura ha estat acompanyada de les fotografies de Joan Pujol-Creus (Centelles, 1977) que va fer a propòsit d'aquest text i que s'han projectat en una pantalla.

Reivindicant els periodistes i el català

En la desena edició de la lectura continuada de Pla, s'ha volgut reivindicar la tasca que fan els professionals de la comunicació, coincidint amb el fet que el text escollit se centra en la faceta de corresponsal de l'autor palafrugellenc. És per això, que l'últim bloc de la lectura anirà a càrrec de periodistes i representants de diferents mitjans de comunicació.

Com cada any, l'acte s'ha obert amb la lectura del manifest Sant Jordi Palafrugell, que aquest any ha tingut un marcat caràcter reivindicatiu i de defensa del català. L'ha pronunciat el regidor de Cultura, Xavier Rocas.

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Juli Fernández, ha subratllat la necessitat de "seguit lluitant" perquè es reconegui la "singularitat" del poble català, tot dient que la llengua és "intocable" i que "no podem aguantar que altres administracions hi vagin en contra".

Entre els 250 participants, hi havia alumnes de les diferents escoles del municipi, membres de la Fundació Vimar, dedicada a la integració de persones amb discapacitats, i també personalitats de la política, com ara la diputada socialista Marina Geli o Elena Ribera i Xavier Dilmé de CiU, entre d'altres. La lectura és un acte organitzat per l'Ajuntament i la Fundació Josep Pla.