El sol anima els gironins que omplen la Rambla per Sant Jordi

La Generalitat reuneix escriptors, llibreters i editors en un acte en homenatge a la poetessa centenària Maria Castanyer

La Diada de Sant Jordi ha arrencat amb força a la capital gironina. Des de primera hora del matí, els llibreters i els floristes ja tenien preparades les parades que han omplert, com cada any, la Rambla de la Llibertat i la plaça Catalunya. El sol que ha brillat des de primera hora ha animat els gironins a omplir el centre de la ciutat a la recerca del llibre i la rosa.

"Per Sant Jordi és l'únic dia que no hi ha crisi, és com un partit Barça-Madrid que per més crisi que hi hagi sempre s'omple el camp". Aquest és el paral·lelisme futbolístic que fa un dels llibreters més carismàtics de Girona, Guillem Terribas (Lliberira 22), que considera que Sant Jordi és un dia "per estar contentíssims".

Segons avança, alguns dels llibres que més es vendran aquest Sant Jordi seran 'Victus', d'Albert Sànchez Piñol, 'Plans de Futur', de Màrius Serra (Premi Sant Jordi 2013), el darrer llibre d'Albert Espinosa -'Brúixules que busquen somriures perduts'- o les últimes publicacions d'autors gironins com Josep Maria Fonalleras ('Climent'), Núria Esponellà ('Una dona d'aigua) o també Javier Cercas amb 'Las leyes de la frontera'.

Aquest matí, alguns d'aquests autors s'han deixat veure i fotografiar per les diferents parades de llibres, on han signat i dedicat exemplars de les seves novel·les. Autors coneguts i d'altres no tant que aprofiten la diada per acostar-se al seu públic i poder intercanviar impressions. "La part més positiva i amable de la diada és poder acostar-te als lectors i poder establir una certa relació", reconeix Josep Maria Fonalleras, que destaca la singularitat de la Diada de Sant Jordi.

"És una festa ciutadana de la cultura i és un cas singular al món, això sol ens fa sentir satisfets, hi ha una certa sensació d'alegria ciutadana i això és absolutament lloable", ha reflexionat l'escriptor, que ha presentat fa poques setmanes la seva darrera novel·la, 'Climent', on Girona és part protagonista.

Una altra autora gironina, Núria Esponellà, va aconseguir ser finalista dels Premi Prudenci Bertrana de novel·la amb 'Una dona d'aigua'. "En un moment de crisi com el que tenim hem de tornar a les arrels i la gent té més ganes de gaudir d'una festa com Sant Jordi", ha assenyalat l'escriptora, que situa la història a finals del segle XIX amb l'Estany de Banyoles com a protagonista. "És un dia maratonià però és divertit poder compartir amb els lectors estones com les d'avui", ha explicat, mentre signava exemplars del llibre des d'una parada de la Rambla.

Les parades de roses també s'han barrejat amb les de llibres i, com a novetat, a banda de la tradicional rosa vermella també se n'han vistes d'inspirades en els colors del Barça o "roses independentistes" recobertes amb estelades. Molts gironins han optat per mirar i comparar els preus de les roses abans de comprar-ne.

Esmorzar literari dedicat a Maria Castanyer

La delegació del Govern a Girona ha organitzat el tradicional esmorzar literari que dóna el tret de sortida a la festivitat de Sant Jordi a Girona. Al pati del Palau Solterra -seu dels serveis territorials de Cultura- editors, escriptors i llibreters gironins han pogut compartir una estona plegats abans d'anar a ocupar els seus respectius llocs a les parades de la Rambla.
Alguns dels escriptors que han participat de l'esmorzar han estat Marina Mercè Roca, Josep Maria Fonalleras, Roger Costa-Pau, Mireia Costa-Pau, Gerard Bagué, Miquel Aguirre i Natàlia Molero, entre d'altres.

Enguany, el gremi ha volgut retre homenatge a la figura de la poetessa gironina Maria Castanyer en el centenari del seu naixement. Castanyer, morta fa deu anys a Blanes, va publicar tres obres en català i una en castellà. Lluís Lucero és estudiós de la seva obra i, durant l'esmorzar literari, ha destacat que reflectia en els seus poemes tant petits moment de vida "que fan mal o que et donen el pessigolleig de l'alegria". Tres nebodes de la poetessa han participat en l'homenatge.

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha destacat que han escollit la figura de Castanyer per "la qualitat literària" de les obres i per la voluntat de donar més rellevància a la seva figura quan es compleixen cent anys del seu naixement. A més, ha destacat el "bon moment" de la literatura a comarques gironines. Segons ha exposat, en el que portem de 2013 s'han presentat més d'una vintena de nous llibres d'autors gironins. "Les dades ens diuen que a Catalunya durant el 2012 hi va haver més gent que s'apuntava a comprar i llegir llibres", ha remarcat el delegat.