Els catalans avui compraran sis milions de roses i 1,4 milions de llibres

Els floristes temen vendre entre un 15% i un 20% menys per l'augment de l'IVA

Sis milions de roses i prop d'un milió i mig de llibres ompliran les properes hores els carrers de Catalunya en una Diada de Sant Jordi marcada per l'augment de l'IVA en el sector de la floristeria, que ha passat del 8% al 21% d'enguany. Per aquest motiu, es preveu un descens de les vendes d'entre el 15% i el 20%, malgrat que els productors, majoristes i distribuïdors han fet un "gran esforç" per ajustar preus, segons el president del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, Jordi Rodón.

Mentrestant, els llibreters preveuen vendre 1,4 milions de llibres i mantenir els 18,3 milions d'euros de facturació assolits l'any passat, una xifra inferior als 20 MEUR d'edicions anteriors. Els principals protagonistes de la Diada de Sant Jordi seran, com cada any, les roses i els llibres. Aquest 2013, els floristes apostaran majoritàriament per la tradicional rosa vermella amb una presentació creativa com a valor afegit, però al mateix temps segur, lluny de les roses multicolors d'altres anys. S'espera que les vendes disminueixin entre un 15% i un 20%, i tot i que i el sector ha fet un gran esforç per assumir part de l'augment de l'IVA, possiblement els preus s'encareixin respecte altres anys. Les roses es podran trobar des dels 3,5 euros, però el preu mitjà oscil·larà entre els 6 i els 8 euros.

Pel que fa la procedència, aquest any s'esperen menys flors produïdes a Catalunya comparat amb altres diades per culpa de la meteorologia de les últimes setmanes, amb fred i humitat que ha fet endarrerir uns dies la seva recollida. De fet, només un 15% de l'oferta de roses de la diada seran flor cultivada a Catalunya. De la resta, un 40% provindran de Sud-Amèrica -sobretot de Colòmbia i Equador-, un 25% del mercat holandès, un 10% de la resta de l'Estat i un 10% d'Àfrica, principalment de Kènia.

Els més venuts

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, preveu que els títols de temàtica independentista i la narrativa seran els més venuts de la Diada de Sant Jordi d'aquest any. Es tracta de la jornada més important de l'any per al sector, ja que en un dia -dotze hores en realitat- es concentren entre el 5% i el 8% de les vendes anuals.

Pel que fa la facturació, els llibreters calculen que serà la mateixa que l'any passat uns 18,3 MEUR, però lluny dels 20 milions d'euros d'edicions anteriors. Per això, des del Gremi de Llibreters es fa una crida perquè tot i el "pessimisme, la gent surti al carrer, remeni llibres i en regali".

D'altra banda, els llibreters es mostren escèptics davant la possibilitat que el llibre electrònic guanyi terreny, precisament per la particularitat de la jornada, que segons el president del Gremi consisteix en sortir al carrer i remenar entre les parades. Les vendes dels llibres digitals ha augmentat entre un 1% i un 3% en els dos darrers anys. En aquest cas, els llibres digitals tenen un IVA del 21%, tot i que Daura explica que es continuarà treballant per mantenir l'impost hiperreduït del 4% que els llibres en paper han mantingut.