Salt no dóna suport a prohibir el pas de camions per l'N-II

El portaveu de l'equip de govern recorda que incrementar el nombre de tràilers que passen per l'AP-7 perjudica el municipi

El ple de l'Ajuntament de Salt (Gironès) no ha donat suport a la prohibició del pas de camions per la carretera Nacional II al seu pas per les comarques gironines. Els regidors d'Independents per Salt (IpS) han portat al ple una moció perquè el municipi s'adhereixi al manifest elaborat per la plataforma Prou Camions N-II. El text no ha prosperat perquè el grup de govern, CiU, el regidor del PP i els dos regidors no adscrits hi han votat en contra. El portaveu de l'equip de govern, Robert Fàbregas, ha recordat que incrementar el pas de tràilers al'autopista perjudica el municipi, per on creua l'AP-7. A favor, hi han votat els regidors d'IpS i els del PSC.

La moció de la plataforma Prou Camions N-II de Bàscara insta els municipis a donar suport a prohibir que els camions passin per aquesta carretera i que se'ls obligui a passar per l'autopista AP-7. Tot i que la mesura va entrar en vigor divendres passat, el ple de Salt ha debatut i votat la moció aquest dilluns.


La moció recorda que l'N-II és una carretera amb una "perillositat excessiva" amb una sinistralitat "elevadíssima", especialment als trams no desdoblats. La plataforma Prou Camions N-II recorda que la carretera suporta un trànsit diari de 30.000 vehicles tenint només un carril per banda, mentre que el trànsit de l'AP-7 és de 40.000 vehicles amb tres carrils per sentit.

Per frenar la sinistralitat i instar a reiniciar unes obres "que han quedat aturades deixant una via en un estat d'abandonament total, amb obres inacabades", la plataforma i els regidors d'IpS proposen que el ple s'adhereixi al manifest de prohibició del pas de camions i insti l'Estat a invertir en l'N-II, prioritzant obres que eliminin els punts negres de més sinistralitat.

La moció ha rebut els vots a favor dels 6 regidors del PSC i dels 2 d'IpS, que presentaven la moció. La resta, CiU, PP i els regidors no adscrits, hi han votat en contra. El portaveu de CiU, Robert Fàbregas, ha recordat que la resta de municipis no s'han solidaritzat amb Salt en assumptes relacionats amb infraestructures, com ara amb la reserva de terreny ferroviari per al pas de mercaderies.

A més, Fàbregas ha recordat que, egoïstament, a Salt no li interessa aquesta mesura perquè fa incrementar el trànsit pesant a l'autopista AP-7, que passa pel mig del municipi. Segons Fàbregas, això suposa més soroll i més contaminació per a la població.

Ordenança aprovada definitivament

El ple ha aprova definitivament la nova ordenança de convivència, que fixa multes de fins a 1.500 euros per als comportaments racistes, xenòfobs, sexistes o homòfobs. La nova ordenança de convivència prohibeix "tota conducta de menyspreu a la dignitat de les persones" en l'espai públic. Les sancions seran considerades molt greus, amb multes de fins a 3.000 euros, si aquestes conductes van adreçades a persones grans, menors o discapacitats. L'ordenança també considera infracció molt greu l'assetjament a un menor per part d'altres menors que vagin en grup.

Entre les modificacions que han fet per aprovar definitivament l'ordenança, hi ha passar a considerar una infracció greu que es defequi o s'orini als voltants de les escoles, ja ho facin persones o animals.

Ple desallotjat

El ple d'aquest dilluns també ha debatut dues mocions, que no han prosperat, relacionades amb l'habitatge. Una de les mocions proposava declarar Salt en "emergència habitacional" i l'altra era de suport al bloc ocupat per la PAH al municipi. Una desena de membres de la PAH han seguit el ple, però l'alcalde ha ordenat que els desallotgessin per aplaudir i fer comentaris durant el ple.