Arrenca al Palau de Fires de Girona la 60a Fira de Mostres amb protesta inclosa

Una trentena de treballadors de l'Ajuntament han reclamat que es compleixi la Valoració de Llocs de Treball

Girona ha donat el tret de sortida aquest divendres a la 60a edició de la Fira de Mostres al Palau de Fires. Poc abans de la inauguració, una trentena de treballadors de l'Ajuntament s'han congregat davant del recinte per reclamar que es compleixi amb la Valoració de Llocs de Treball.

"El 2019 es va signar l'acord, però des del 2020 no hem cobrat res", denuncia Rafael Navarro, responsable de CCOO a l'Ajuntament. La mostra, un dels plats forts de les fires de Sant Narcís, es podrà visitar fins l'1 de novembre. En total, la fira aplega 278 estands repartits entre el palau, les carpes exteriors i la Devesa. Això suposa un augment del 8% d'expositors i s'encamina cap a xifres prepandèmia, tot i que no arriba a les del 2019.

La directora de la Fira de Mostres, Coralí Cunyat, ha destacat "l'alt percentatges de fidelització" dels assistents com "el millor indicador de qualitat i de satisfacció" de la cita. I és que, segons dades facilitades per l'organització, pràcticament el 90% dels estants tornen a la fira. "Estem molt contents de repetir amb aquestes xifres, tenint en compte el context econòmic i social que estem vivint", ha afegit Cunyat.

Aquesta és la primera edició completament lliure de restriccions, després de l'impacte de la pandèmia de la covid-19. La del 2020 es va suspendre i l'any passat es va tirar endavant amb moltes mesures de seguretat sanitària. Actualment, "no hi ha limitacions ni de distància interpersonal, ni d'accés, ni és obligatori fer ús de gel hidrolacòlic" recorda la directora de la fira. Tot i així, reconeix que hi ha alguns protocols que "s'han quedat", com per exemle la venda d'entrades digitals o el control de l'aforament de visitants.

Uns canvis que, de fet, Cunyat valora positivament: "La pandèmia ens ha obligat a fer aquest procés de transformació digital, que també ens ha permès millorar alguns dels processos de producció de la fira". Una cita anual que va recuperant-se, tot i que encara comptabilitza només un 73% d'expositors respecte les xifres del 2019.

Protesta a l'entrada

Coincidint amb la inauguració oficial de la fira aquest divendres al matí, una trentena de treballadors municipals s'han congregat a l'entrada del Palau per reclamar que es compleixi amb la Valoració de Llocs de Treball (VLT). Asseguren que després del pacte del 2019 s'ha pagat el 10% mínim pactat en aquell mateix exercici i un 2% del corresponent al 2020.

Ara, i després d'una reunió amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, se'ls ha comunicat el compromís del consistori de pagar a una part del personal el 21% de la VLT. S'atorgarà a aquells llocs de treball que estiguin en situació de desigualtat retributiva o se’ls hagi fet una adequació singular del lloc de treball. La resta, continuaran en la mateixa situació.

"L'alcaldessa va assegurar que el dia 14 de novembre portaria a ple una part el 21% de la valoració a uns 620 treballadors, però aquesta mesura en deixa fora a uns 400", alerta el responsable de CCOO a l'Ajuntament de Girona, Rafael Navarro. Per aquest motiu, els sindicats Intersindical-CSC, CCOO, UGT, CSIF i SPL-CME, organitzadors de la protesta d'aquest divendres, tornaran a mobilitzar-se davant l'Ajuntament el segon dilluns de novembre, coincidint amb la celebració del ple municipal.

Amb aquestes protestes al carrer, reclamen buscar solucions perquè tots els empleats municipals puguin cobrar la VLT pactada. A més, a través d'un comunicat, els sindicats denuncien que " la normativa estableix que les persones que es troben en desigualtat salarial han de cobrar el 100%, no el 21% que diu l’Ajuntament que pagarà".

60 anys de Fira

La Fira de Mostres va néixer el 1932 amb el nom de Fira Agrícola i Comercial de Girona, però fins al 1962 no es va convertir en un esdeveniment anual. Durant l'època republicana i en els anys de la postguerra es van celebrar algunes edicions esporàdiques i el 2020 es va aturar per la pandèmia.

Als anys 30, el certamen s'havia celebrat a l'avinguda Jaume I, posteriorment es va traslladar al parc de la Devesa i al final dels 80 es va ubicar a l'actual espai, al Palau Firal. Al principi, els estands comercials s'intercalaven amb les atraccions de fires.