La fuita d'aigua a l'Arxiu Històric de Girona es queda en 320 caixes afectades

Cultura esperarà la valoració final per decidir si emprèn accions legals en contra del responsables de la fuita

Els documents afectats per la filtració d'aigua a l'Arxiu Històric de Girona han afectat 320 capses de documentació del segle XX, en comptes de les 700 previstes inicialment. Segons el cap del servei de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals, Enric Cobo, es tracta d'una afectació "per sota del 0,5%" de tots els documents que hi ha en aquest arxiu (unes 100.000 caixes).

Per altra banda, Cobo s'ha mostrat esperançat de poder recuperar tots el material afectat però caldrà esperar que s'acabin d'eixugar per veure si tenen fongs o necessiten algun altre tractament. Una vegada l'arxiu recuperi la normalitat, es farà una valoració final. A partir d'aquest document el Departament de Cultura decidirà si emprèn accions legals.

Les filtracions d'aigua que van patir l'Arxiu Històric de Girona han afectat a 32 metres lineals, en comptes dels 70 previstos inicialment. Això implica que la documentació danyada per l'aigua és menor, concretament de 320 caixes de les 100.000 que hi ha en aquest equipament. El cap del servei de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals, Enric Cobo, ha destacat que tots els documents molls són del segle XX i es tracta d'arxius de l'administració principalment.

Ara, tots ells estan estesos en el claustre que hi ha a l'arxiu per tal que s'eixuguin. Cobo es mostra esperançat en què es puguin recuperar tots els documents però avança que caldrà esperar a la setmana vinent per saber amb exactitud quin és el grau d'afectació. Per aconseguir que s'assequin, els tècnics de l'arxiu van contactar amb el Meteocat per saber quina era la previsió meteorològica de cara als propers dies i saber quin grau d'humitat hi hauria.

L'objectiu era saber si seria suficient ventilant els documents amb les obertures que hi ha o caldrien altres tècniques. Mentre al claustre s'estenen tots els documents molls, al dipòsit on es trobaven els documents hi ha instal·lats ventiladors i altres mecanismes per "reduir al màxim el nivell d'humitat" de la sala i de la resta d'arxius que no s'han mullat.

Menys problemes amb l'aigua neta

El cap de coordinació ha destacat que el fet que l'aigua filtrada fos "neta" en comptes de ser bruta o residual afavoreix l'estat de conservació de tots els registres i llibres que s'han mullat. El motiu és que no hi ha restes vegetals a l'aigua i això evita la proliferació de fongs i altres patologies que podrien afectar als documents.

Malgrat tot, quan els documents s'hagin eixugat completament els arxivadors i restauradors hauran de comprovar si cal aplicar algun tractament per garantir-ne la preservació. De cara a la setmana vinent també es calcularà si cal aplicar tècniques com congelar els arxius per conservar-los o si s'han de digitalitzar per assegurar-ne la supervivència.

De fet, Cobos ha recordat que l'arxiu de Girona és un dels que més documents digitalitzats té i la previsió és seguir ampliant aquesta col·lecció per assegurar-se que si mai hi hagués cap incident no es perdi cap dels arxius que guarda.

Sense data d'obertura

La filtració d'aigua ha obligat a tancar l'Arxiu Històric de Girona perquè cal adequar la zona de consultes. De tota manera, des de l'arxiu recorden que hi ha molts documents que es poden consultar a través del portal web o adreçant-se per correu electrònic a l'arxiu. Malgrat tot, el cap del servei de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals no ha pogut avançar cap data per a la reobertura presencial de l'arxiu.

Assegura que primer volen comprovar l'afectació final de la filtració i quan es recuperi la normalitat intentaran tornar a obrir tan ràpid com sigui possible.