Clínica Girona guanya el premi a la innovació en els XIX Premis Catalunya Construcció

Les obres van suposar una inversió de 65 MEUR

Les obres de l’edifici de la Clínica Girona han estat guardonades en la categoria d’Innovació en la Construcció en la XIX edició del Premis Catalunya Construcció que es van lliurar ahir al Museu Marítim de Barcelona i que organitza cada any el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona. Les obres van suposar una inversió de 65 milions d'euros (MEUR).

El premi reconeix la tasca feta per l’equip tècnic del projecte, format per Maximià Torruella, Patricio Martínez i Luis Gotor, per la sevasensibilitat envers l’usuari dels serveis hospitalaris i molt especialment pel que fa als conceptes d’accessibilitat de les persones amb dificultats sensorials i de mobilitat. També ha valorat la dificultat afegida en la construcció de l’edifici per la proximitat del pas del ferrocarril, la qual cosa ha obligat a repensar-ne l’estructura per instal·lar amortidors que eviten les vibracions tan problemàtiques en un edifici d’aquestes característiques”.

Altres obres premiades en l’edició d’enguany són la reforma del Palau Pascual i Pons al passeig de Gràcia de Barcelona ex aequo amb el Centre d’Atenció Primària Víctor Català de Premià de Dalt, en la categoria de direcció d’execució de l’obra; l’edifici d’oficines KNEM al 22@ en direcció integrada del projecte; el complex d’oficines Sea Towers a l’avinguda Icària de Barcelona, coordinació de seguretat i salut; la restauració de la cúpula de l’església de Sant Andreu del Palomar, en la categoría de rehabilitació patrimonial, y a rehabilitació d’un antic CAP per a museu i espai cultural a Llinars del Vallès, com a rehabilitació funcional.

El jurat va atorgar un any més el premi especial a la trajectòria professional, que en aquesta edició van guanyar les germanes Imma Amat Amigó i Joana Amat Amigó, de l’empresa Amat Immobiliaris, “per la seva tasca emprenedora i pionera en la recerca de la qualitat de la gestió dels serveis immobiliaris, per la seva lluita per la reivindicació de gènere dins del món empresarial, així com per la seva promoció i difusió de la cultura catalana”.

També es va atorgar el premi al treball final de grau que es va atorgar a Marc Serra Boix, de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) pel projecte Construcció i Arquitectura del Mercat Torner de Badalona, treball acadèmic realitzat amb el tutoratge del professor Ramon Graus.

83 candidatures

Els Premis Catalunya Construcció, que organitza el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona per 19è any consecutiu, tenen com a objectiu reconèixer l’esforç de professionals i empreses del procés constructiu i premiar les persones que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat en la construcció.

El total de candidatures presentades enguany va ser de 83, presentades per equips i empreses responsables de dirigir, coordinar i projectar obres acabades durant els anys 2020 i 2021. Després de fer una primera selecció, el jurat va escollir 20 finalistes en les 5 categories professionals.

El jurat de la 19a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Carme Domènech Garcia, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i presidenta del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona; Pau de Solà-Morales Serra, arquitecte i president d’Arquinfad; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Josep Maria Oller Lletjós, arquitecte tècnic; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del CAATEEB; i Celestí Ventura i Cisternas, president del CAATEEB i alhora president del jurat.

Els guardons es van atorgar en el marc de la Nit de la Construcció, la trobada sectorial dels professionals del sector, celebrada el passat 27 d’octubre al Museu Marítim de Barcelona.