Les retribucions pugen un 4,4% a les comarques gironines respecte al 2019

Un 44% dels treballadors d'oficina de la demarcació tenen entre un i dos dies de teletreball a la setmana

Les retribucions que reben els treballadors de les comarques gironines han pujat un 4,4% aquest 2022 respecte al 2019. Segons un estudi impulsat pel Fòrum Carlemany i elaborat per Marlex, la retribució mitjana aquest any és de 31.419 euros, mentre que el 2019 era de 30.099 euros.

Per altra banda, l'estudi detalla que la facturació mitjana de les 32 empreses analitzades és de 50 milions d'euros (MEUR) i la previsió és que tanquin el 2022 amb un augment del 8% (fins als 54 milions). De fet, el 81% dels negocis confia a acabar l'any amb més facturació que l'any passat. Per altra banda, l'estudi detalla que un 44% de les empreses ofereixen al personal d'oficina entre un i dos dies de teletreball a la setmana.

Les empreses gironines han augmentat un 4,4% les retribucions, de mitjana, aquest 2022 respecte al 2019. Així ho indica un estudi elaborat per Marlex i encarregat pel Fòrum Carlemany que ha analitzat 32 empreses de la demarcació i l'anàlisi de 5.552 persones de tretze sectors diferents. Arran d'aquest estudi, es concreta que la retribució mitjana a les comarques gironines és de 31.419 euros.

A més, un 88% dels negocis també ofereixen una retribució variable, sobretot en càrrecs directius i en l'àrea comercial. Aquestes variables va lligat a una sèrie d'incentius per un objectiu o dels beneficis de l'empresa. Tres de cada deu negocis ofereixen als treballadors retribució en espècie, una xifra que ha caigut a la meitat respecte el 2019 (hi havia un 63% de les empreses que l'oferien).

Per altra banda, l'estudi remarca que hi ha una certa estabilitat en el mercat laboral, ja que el 56% dels treballadors que hi han participat fa sis anys o més que no canvien d'empresa. Per altra banda, el 43% dels treballadors fa menys de sis anys que s'han incorporat i només un 11% dels perfils tenen una antiguitat inferior a un any.

Retenir el talent i formació

Malgrat tot, retenir el talent és un dels grans reptes que es plantegen els departaments de recursos humans de les empreses gironines. L'altre, és com desenvolupar i formar el talent intern. Aquest es tracta d'un element que ha guanyat pes respecte al 2019, molt per sobre de la transformació digital.

Els motius que podrien explicar les fugues de talent que hi ha entre els treballadors d'oficina de la demarcació es deu a la voluntat de canviar o millorar el seu projecte professional, en un 78% dels casos. En segon lloc, hi ha la necessitat de reduir el temps de desplaçament (un 46% dels casos) i per últim la recerca d'una millor retribució (38%).

Sobre perfils laborals, els directius remarquen que tenen més dificultats en trobar enginyers i feines vinculades a les TIC, seguit dels perfils comercials. Aquests criteris no han variat respecte a l'edició de l'estudi que es va fer el 2019.

Sobre la modalitat del teletreball, l'estudi apunta que s'ha estès entre els treballadors d'oficines. De fet, un 44% de les empreses ofereix entre un i dos dies a la setmana per treballar des de casa en els departaments d'oficines. Per contra, un 40% dels negocis no tenen una política definida i només un 16% d'elles ha decidit no aplicar el teletreball.

Millores en la facturació

L'estudi encarregat pel Fòrum Carlemany apunta que les 32 empreses estudiades tenen una facturació mitjana de 50 milions d'euros. Aquesta xifra pujarà un 8% aquest 2022, quan s'acabi l'any, arribant als 54 milions, de mitjana. De fet, vuit de cada deu empreses assegura que tancarà l'any amb un creixement en la facturació. A més, un 73% d'elles han assegurat que preveuen créixer o mantenir la plantilla al llarg de l'any vinent.

De les 32 empreses que han participat a l'estudi, un 47% tenen entre 50 i 199 treballadors, mentre que un 18% en tenen entre 1 i 49. El 35% restant són grans empreses de més de 200 treballadors.