El Festival Í-Taca portarà Sílvia Pérez Cruz i Andrea Motis

La primera edició del festival es farà a espais emblemàtics del Baix Empordà

El festival Í-TACA, que es farà a diversos indrets del Baix Empordà del 19 de maig al 6 de juliol, ha presentat aquest matí el detall de la programació. A banda del ja anunciat concert dalt del castell del Montgrí -amb actuacions, entre d'altres, de Mazoni o Sanjosex-, també hi actuarà Sílvia Pérez Cruz.

El festival ha escollit com a escenari la platja del Port Bo de Calella de Palafrugell, poble de l'artista. Andrea Motis & Joan Chamorro presentaran nou espectacle. Amb la música com a teló de fons, el festival promou activitats de reflexió i reivindicatives entorn el paper de la cultura. Per evitar el 21% d'IVA i seguint l'estela del Teatre de Bescanó, les entrades seran pomes i ous ecològics.

El Castell del Montgrí és la primera etapa d'aquest "viatge a Í-TACA" on, en forma de marxa popular, el festival aposta per una trobada cultural reivindicativa, a favor de la reducció de l'IVA cultural. La marxa es farà el diumenge 19 de Maig i hi col·laboraran artistes locals com Sanjosex, Mazoni, Jordi Molina, Rosa Pou i Xavi Lloses o Bloc Quilombo. Aquesta serà la primera vegada que es fa un concert en aquest recinte.

El 15 de juny serà el dia del primer concert del festival. El Museu Gala Dalí de Púbol obrirà la bateria de propostes musicals amb la cantant Rosa Pou qui, acompanyada del pianista Xavi Lloses, presentarà el treball 'Enntre monosíl·labs'.

El 22 de juny, a La Pera, es viurà una de les nits més especials del festival, que neix dels mateixos promotors del Jazzpera. Aquest festival arribaria aquest estiu a la sisena edició i, per celebrar això i el naixement de l'Í-TACA, els organitzadors han creat una producció pròpia -'Jazz Pera All Stars'- que reunirà les estrelles més destacades que durant les cinc edicions del Jazzpera han passat pel festival: Andrea Motis, Biel Ballester, Clara Luna, Esteve Pi, Ignasi Terrazza, Joan Chamorro, Llibert Fortuny, Susana Sheima i Xavi Maureta.

Í-TACA continuarà a La Sala de Torroella, on el 28 de juny el protagonisme serà per al Hip Hop, de la mà de l'associació Brainstorming de Girona. Un concert que es farà en contra de la violència de gènere.

El dia 29, a la plaça de Monells, la jove cantant Andrea Motis i el seu descobridor, Joan Chamorro, estrenaran en exclusiva per al festival el seu nou espectacle amb The New Catalan Ensemble (formada per músics de la Cobla Sant Jordi). Un altre concert, aquest a Torroella, serà el de la formació de swing La Locomotora Negra (6 de juliol).

Un altre dels plats forts serà l'actuació de la cantant Sílvia Pérez Cruz que actuarà al seu poble, Palafrugell, a tocar del mar. El festival ha escollit com a escenari la platja del Port Bo, on es fa la tradicional cantada d'Havaneres. Cruz presentarà, per primera vegada al poble que l'ha vist créixer, el seu primer treball en solitari '11 de novembre'.

Música i més

El festival pretén ser una cita solidària i, per això, en algunes de les actuacions s'ha decidit donar un euro per entrada a associacions locals de treball social. Seguint l'estela del Teatre de Bescanó, Í-TACA posa a la venta pomes de Girona Fruits i Ous ecològics de la granja Gallarets (gravats amb un 4% d'IVA) en lloc d'entrades.

Així, es suma a la reivindicació per la baixada del tipus d'IVA cultural. Els assistents al concert compraran una poma o un ou i, de regal, tindran l'entrada. La programació s'ha presentat aquest matí al Mercat del Lleó de Girona, on els organitzadors del festival hi han muntat una paradeta d'ous i pomes.

El festival també ha organitzat diverses xerrades. Les primeres es faran els dis 28 de maig i 4 de juny al Teatre de la Bisbal on l'economista i activista de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, i el catedràtic per la UNESCO en polítiques culturals, Alfons Martinell, intentaran donar una
"visió clara" del passat, present i futur de la cultura al nostre país. Així mateix, l'1 de juny, a Girona, l'organització Orella Activa -conjuntament amb el festival-, obrirà una taula debat amb ponents com el director del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, i Xavi Fortuny, d'RGB Management.