Arxivat el cas contra l'arquitecta i el tècnic per les obres del xalet a Cala Juncadella

La interlocutòria considera que cap dels dos funcionaris va cometre delicte a l'hora d'avalar la llicència d'obres

El Jutjat d'Instrucció Número 5 de Blanes (Selva) ha arxivat la causa penal contra l'arquitecta de Lloret de Mar i el tècnic de la Comissió d'Urbanisme per les obres del xalet de luxe a la finca de Can Juncadella. A la interlocutòria, el jutge conclou que cap dels dos funcionaris va actuar de manera "arbitrària" a l'hora d'avalar la llicència d'obres. En conseqüència, el jutjat ordena que s'arxivi la causa que se seguia per un delicte de prevaricació urbanística.

Les obres del xalet de luxe de Can Juncadella van arribar als jutjats a finals de l'any passat, després que el fiscal especialitzat en la matèria, arran d'una denúncia de SOS Lloret, hi veiés indicis de delicte. Ni l'arquitecta municipal de Lloret de Mar ni el tècnic de la Comissió d'Urbanisme de Girona van cometre delicte a l'hora d'autoritzar les obres del xalet de luxe a Can Juncadella. La finca és propietat d'un multimilionari del Kazakhstan, que va demanar permisos per adequar l'antiga casa dels masovers i el galliner i convertir-los en una mansió.

Actualment, l'obra està ja molt avançada. La finca de Can Juncadella es troba a primera línia de mar i envoltada de boscos que pertanyen a l'espai protegit del Massís de Cadiretes. A mesura que el xalet anava prenent forma, els ecologistes van denunciar que allò que havia de ser una obra menor s'havia convertit en un projecte faraònic.

I és que, entre d'altres, el xalet compta amb tretze suites, una vintena de banys, un saló de te, una bodega de licors i una piscina amb solàrium. L'entitat SOS Lloret va fer arribar la denúncia al fiscal especialitzat en Urbanisme i Medi Ambient, que hi va veure indicis de delicte i la va remetre als jutjats de Blanes perquè obrissin una investigació.

Això va suposar que, ja d'entrada, s'imputessin l'arquitecta municipal de l'Ajuntament i un tècnic de la Comissió d'Urbanisme de Girona. El fiscal considerava que hi havia indicis que tots dos havien comès un delicte de prevaricació urbanística.

A finals de l'any passat, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 5 de Blanes va obrir diligències i va citar a declarar els dos imputats, agents dels Mossos d'Esquadra, diversos perits i arquitectes.

Sense actuació arbitrària

Ara, el jutjat, després d'analitzar la documentació i escoltar les declaracions, ha conclòs que cap dels dos imputats va actuar "de manera arbitrària". La interlocutòria recull que "no es pot concloure que l'actuació dels dos imputats pretengués emparar la construcció d'un complex residencial de luxe, totalment nou i aliè a les prescripcions urbanístiques de Lloret de Mar".

"Sembla que la seva actuació va ser correcta i no es correspon a motius que no siguin els habituals en el desenvolupament de les seves obligacions", resol el jutjat. Entre d'altres, la interlocutòria conclou que, tot i que el nou Pla General de Lloret estigués aprovat, com que encara no havia entrat en vigor, no és estrany que la llicència d'obres "es tramités per una altra via".

A més, a l'hora de fonamentar la seva decisió, el jutjat també recorda que els ecologistes van intentar aturar l'obra portant el Pla General davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). I que el mateix TSJC els hi va desestimar el recurs.

En conseqüència, el jutjat ordena que s'arxivi la causa que se seguia per un delicte de prevaricació urbanística. La resolució no és ferma i s'hi pot interposar un recurs de reforma, davant el mateix jutjat, en un termini de tres dies o bé un d'apel·lació en cinc dies.