Projecten a la Catedral de Girona consignes contra el projecte del gasoducte MidCat

Una trentena de persones van mostrar el seu rebuig amb pancartes i bengales des del pont de Sant Agustí

La Xarxa per la Justícia Climàtica, la Plataforma Resposta al MidCat i Girona pel Clima, van dur a terme una acció de projecció a Girona la nit d'ahir per reiterar l'oposició a la continuació del gasoducte Midcat, i a qualsevol infraestructura gasística, com a part de la campanya europea #FreeFromGas. Armats amb pancartes i bengales van cridar consignes des del pont de Sant Agustí mentre projectaven a la Catedral el lema "Actuem ja, el temps s'acaba" i el dibuix d'unes canonades entorn el campanar que simbolitzaven "ofegar" el monument.

Una setmana després de la cimera hispanogermana on va acudir el Bundeskanzler Olaf Scholz, en la que es pretenia aconseguir un acord per invertir en aquesta infraestructura; i en el marc de la trobada de moviments per la justícia climàtica #RecuperemElFutur, reclamen que s'inverteixi en solucions a mitjà i llarg termini en el marc d'una transició energètica real que doni resposta a la crisi climàtica.

"En aquest context d'emergència climàtica, Sánchez i Scholz, però també Europa, han d'abandonar projectes especulatius que pugen la factura de la llum i que enriqueixen encara més a les grans empreses energètiques. Perquè les famílies puguin arribar a final de mes, i per arribar a la neutralitat de carboni l'any 2050, és necessari transitar ja cap a energies renovables i sistemes energètics justos que respectin el territori i les persones. Ens hi juguem el futur", ha declarat Jordi Mateu, portaveu de la campanya Resposta Midcat.

El posicionament es basa en recents informes tècnics i científics que demostren que una infraestructura com el Midcat no és necessària per a substituir la dependència del gas rus. A més, conclouen que l'única manera d'evitar crisis energètiques en el futur és invertir en energies renovables, i que Enagas s'ha beneficiat d'una estratègia de suposada 'seguretat i diversitat de subministrament' per a construir i ampliar infraestructura gasística que ha causat una pujada de la factura de la llum dels consumidors.

"L'oposició al Midcat no sorgeix només del territori, ja fa temps que la comunitat científica està advertint de la necessitat d'un canvi en polítiques energètiques que doni per finalitzada l'etapa dels combustibles fòssils, que provoquen incendis, inundacions i innombrables costos per a la població. Instem als governs espanyol, català i a la Unió Europea a defensar els interessos comuns per sobre dels particulars i a oposar-se a projectes com el Midcat que posen en perill el nostre futur", ha declarat Jordi Mateu.

Finalment, membres de la Xarxa per la Justícia Climàtica han reafirmat la seva determinació en continuar mobilitzant-se fins a aconseguir una transició energètica justa, i anuncien futures accions mentre segueixi sobre la taula la idea de construir qualsevol altra infraestructura gasística.