Sant Joan les Fonts arranjarà l'accés a la colada de Fontfreda de 130.000 anys d'antiguitat

Fins a finals del segle passat s'utilitzava com a abocador

L’Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) està finalitzant les obres de recuperació i millora de l’accessibilitat de la colada basàltica de Fontfreda, un dels paratges més visitats del municipi, ja que forma part de la Ruta de les tres colades, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La colada de Fontfreda es va generar fa uns 130.000 anys provinent del volcà Garrinada d’Olot. Al nivell inferior es pot observar el conjunt de columnes amb prismes de més de 3 metres d’alçada i per sobre un nivell en forma de lloses.

Fontfreda és un dels paratges en els quals la colada basàltica es veu en tot el seu esplendor. Antigament s’utilitzava com a abocador, que es va clausurar a finals a del segle passat amb el reblert de diferents capes de terres seleccionades, tapant les escombraries allà dipositades. Amb el pas del temps els vidres i materials no descompostos han començat a aflorar a la superfície. A més, la zona ha quedat pràcticament amagada per a la vegetació. 

Tot i les diverses actuacions realitzades per l’Ajuntament els darrers anys, s’ha decidit recuperar el paratge, que està força degradat tant pel pas del temps com per la freqüència de visitants. Així doncs, s’ha netejat i estassat la vegetació de la colada, ja que per la qualitat geològica que mostra ha de presentar un aspecte sense elements vegetals. A més, la traça del camí, sota la colada, s’ha adaptat al màxim als desnivells actuals del terreny, evitant els moviments de terres innecessaris.

El paviment, amb pedra de l’entorn, facilita el trànsit de vianants i resulta resistent, inalterable a la intempèrie i de fàcil manteniment. També s’està protegint la colada i s’ha restringit l’accés al peu, amb una barana que delimita un espai de protecció. I per acabar, el camí s’ha protegit amb una tanca perimetral d’acer.