Els secrets del Celler de Can Roca passen per la impremta

El llibre, presentat avui, inclou més de 90 receptes, 240 plats i té un pes de tres quilos

Els germans Roca comparteixen els secrets de la seva cuina, les fonts d'inspiració i les maneres de fer en el llibre 'El Celler de Can Roca', que repassa els 25 anys d'història del segon millor restaurant del món, situat a Girona. L'obra, de gran format i de quasi 3 quilos de pes, recull més de 90 receptes i 240 plats en un catàleg raonat, però va més enllà.

"El més important és que expliquem com pensem, com creem, el perquè i el com i les nostres fonts d'inspiració", descriu el xef Joan Roca. El llibre s'ha presentat a l'Escola d'Hostaleria de Girona, on van estudiar els tres germans i on han continuat com a docents, i surt a la venda en català, castellà i anglès.

Ni grans hotels ni escenaris luxosos. Els germans Roca han escollit fer la presentació del llibre més destacat que han editat fins ara a l'Escola d'Hostaleria de Girona, on tots tres van estudiar i amb qui, en el cas d'en Joan i en Josep, mantenen el vincle com a professors.

'El Celler de Can Roca' repassa a través de gairebé 500 pàgines la història dels 25 anys del restaurant, considerat el segon millor restaurant del món i que té tres estrelles Michelin. La coberta del llibre emula una llosa de pedra de Girona i, com si estés gravat a la pedra, es pot llegir el títol del llibre. "Volíem fer un llibre de cuina i no hem fet un llibre de receptes", ha explicat el xef del Celler, Joan Roca, que considera que el llibre va més enllà d'un receptari perquè inclou visions personals de la seva manera de crear. Joan Roca també ha reconegut que aquest era un llibre "necessari" per explicar l'evolució i la manera de funcionar del restaurant.

Secrets explicats del seu puny i lletra

En cert manera, els germans Roca Fontané confessen els seus secrets més ben guardats: què fan per inspirar-se, com i perquè creen o com ho fan per avançar en la confecció dels plats. Uns "secrets" que, a més, expliquen del seu puny i lletra ja que han estat ells mateixos els encarregats d'escriure els textos que apareixen al llibre, així com també els responsables d'explicar les 90 receptes i escollir els 240 plats que apareixen breument ressenyats -i per ordre cronològic des del 1986- en el catàleg raonat que s'ha afegit al final del llibre.

Els germans Roca consideren que aquest és un llibre que no només pot atraure les mirades d'aquell públic interessant en la gastronomia sinó també dels professionals."Hi ha molt de contingut i profunditat, serveix per entendre la cuina d'avantguarda per part de l'aficionat i el client i també del cuiner professional perquè hi ha maneres d'explicar les coses que els poden ser útils", ha explicat el xef del restaurant.

El relat sobre la història i evolució de la cuina del Celler s'articula en setze capítols, encapçalats per algun sentiment que inspira els germans Roca: Tradició, Memòria, Academicisme, Producte, Paisatge, Vi, Cromatisme, Dolç, Transversalitat, Perfum, Innovació, Poesia, Llibertat, Atreviment, Màgia i Sentit de l'Humor. "Ens serveixen de guió per explicar la nostra manera de pensar i crear", reconeix el sommelier del Celler, Josep Roca.

En el llibre també hi té un pes important la imatge. Des de les imatges nítides i clares del plats (de Francesc Guillamet) fins a les fotografies intimistes i tènues de David Ruano, que ha reflectit diferents moments de portes endins de la cuina i la vida del restaurant. A més, l'obra compta amb un altre atractiu. L'escriptor Josep Maria Fonalleras ha relatat com va viure un dia al Celler i el lector es pot trobar les seves impressions distribuïdes arreu del llibre, com si s'haguessin arrencat les pàgines d'un bloc de notes i s'haguessin enganxat després a les pàgines del llibre. Per a l'escriptor, aquest és el "llibre decisiu" del Celler.

L'obra surt aquest dimarts a la venda en català (85 euros, Librooks), per Sant Jordi estarà disponible en castellà i a finals d'abril en anglès. "Nosaltres som d'aquí i pensem i articulem discursos en català; és casualitat que primer s'editi la versió en català però és una situació que creiem que hauria de ser normal", ha defensat el petit dels germans i responsable de la part dolça, Jordi Roca.

En l'acte de presentació hi eren presents familiars i amics del restaurant i també l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha assegurat que el llibre recull tots els elements noticiables del Celler i que esdevé una gran promoció no només del restaurant sinó també de la ciutat.