La Generalitat, la Diputació de Girona i els Pirineus Orientals aproven l'acord de l'Espai Català Transfronterer

S'impulsaran projectes que incideixin en la llengua, la cultura, l'economia i l'àmbit social

La Generalitat, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals han aprovat l'acord per a la governança comuna de l'Espai Català Transfronterer. L'acord neix amb l’objectiu de desenvolupar "un entorn estable i facilitador de la cooperació, crear un territori resilient, especialment amb el canvi climàtic, i per reforçar la qualitat de vida dels habitants de les comarques frontereres". La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que impulsaran projectes que incideixin en "la llengua, la cultura, l'economia i l'àmbit social".

Vilagrà ha anunciat també tres convocatòries fons europeus FEDER per valor de 3,62 milions d’euros per impulsar projectes territorials i vertebradors. Amb l’aportació de la resta dels agents de l'Espai Català Transfronterer, la xifra final per desenvolupar aquests projectes serà de 5,5 milions.

La primera convocatòria FEDER serà per aquests projectes vertebradors pel territori amb un import total de 2,2 milions. Les dues convocatòries restants seran per a petits projectes locals per valor d’1,42 MEUR, provinents també dels ajuts FEDER. Els destinataris seran ajuntaments, entitats locals, entitats, escoles i centres de formació, associacions vinculades a la joventut i a la societat civil.

La consellera ha detallat, en aquest sentit, que aquests projectes s'escolliran a través de consultes ciutadanes “precisament per fomentar la seva mobilització en la cooperació transfronterera”. La primera d’aquestes consultes està previst que es realitzi el 2025.

La consellera ha apuntat que treballen per un Espai Català Transfronterer "preparat i capaç de fer front als reptes presents i futurs". "Aquest és un territori que aplega més d’un milió d'habitants de més de 450 municipis de la demarcació de Girona i la Catalunya Nord que comparteixen un espai cultural comú, al voltant de la història, la cultura i la llengua catalana", ha explicat.

"Cal integrar aquest espai a l'Europa del segle XXI, animant al món local, les entitats i la ciutadania de nord i sud a col·laborar més enllà de les fronteres i a establir vincles que permetin prosperar i evolucionar plegades”, ha remarcat Vilagrà.