Olot pretén dinamitzar el comerç local a través de fons Next Generation

El Pla contempla dotze actuacions i té un pressupost 1,2 MEUR

El projecte Dinamització comercial i turística del centre històric d’Olot (Garrotxa) té per objectiu principal millorar de forma sostenible la competitivitat i modernització del sector, potenciant el caràcter i les singularitats del comerç local i del conjunt del centre de la ciutat. Inclou un total d’onze actuacions amb un pressupsot d'1.234.583 euros amb la voluntat d’incidir en l’eix que conforma la Plaça Mercat, el Museu de la Garrotxa i la Plaça Major. És un espai amb una important implantació del comerç local (uns 200 comerços) i certa rellevància turística gràcies a la presència d’edificis i establiments patrimonials, i a més, constitueix una via d’accés al centre històric i connexió amb el riu Fluvià.

Entre les actuacions previstes s’inclouen mesures per a la digitalització i difusió del sector comercial. El projecte preveu donar impuls a l'anàlisi avançat de Big Data amb l’objectiu, per una banda, d’instal·lar una plataforma en línia d’anàlisis de dades que contribueixi a conèixer els usos dels consumidors, i per altra banda, d’editar una guia digital de suport al comerç amb recomanacions, pautes i un manual de bones pràctiques per a l’obertura de nous establiments. També preveu campanyes de difusió comercial, turística i organització de mercats vinculades a un Punt d’Interès Artesanal.

A més de dinamitzar, incorporar noves tecnologies, actualitzar i enriquir l’oferta comercial, el projecte comprèn mesures de reducció de consums i d’estalvi energètic, així com intervencions integrades de millores a la plaça Mora i als carrers Antoni Llopis i Hospici (aquest últim constitueix una de les vies importants d’entrada al centre històric des de l’eix principal del carrer Mulleras- Lorenzana).

Destaca la proposta de conversió a plataforma única del carrer Hospici, a fi que tingui continuïtat fins a la plaça Mora i el segon tram del carrer Antoni Llopis. També s’hi projecta la implementació de mesures per reduir el consum elèctric, substituir la tècnica d’il·luminació actual per la tecnologia LED, la plantació d’arbres i instal·lar mobiliari urbà, a més d’activar locals comercials que actualment no s’utilitzen i dinamitzar els que ja estan en actiu.

L’actuació per millorar la Plaça Mora parteix del procés participatiu realitzat amb el PIAM del Nucli Antic. Comprèn la restauració de la font, així com la configuració d’un àmbit d’estada al seu voltant, la reparació del paviment, mesures d’eficiència energètica de la il·luminació i la gestió i activació del sector comercial.

A la Plaça Major, i també com a resultat del PIAM del Nucli Antic, s’han previst millores com la reparació del paviment i el soterrament del cablejat. També es renovarà el mobiliari urbà, es posarà en servei la font del carrer Sant Ignasi i es soterrarà el cablejat aeri, entre altres actuacions per tal de millorar la relació de l’espai central amb l’anella perimetral de la plaça. En aquest cas, la previsió és que els treballs arrenquin al llarg de la setmana que ve i tinguin un termini d’execució d’uns dos mesos.

El projecte Dinamització comercial i turística del centre històric d’Olot s’ha presentat a la convocatòria d’ajuts de la Secretaria d'Estat de Comerç per a l’enfortiment de l’activitat comercial del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.

La millora de l’Hospici

Una altra de les actuacions que s’ha presentat a una convocatòria d’ajuts és la millora de l’edifici de l’Hospici. En aquest cas, el Departament de Cultura ha convocat les subvencions per a l'execució d'obres de restauració i consolidació d'immobles de notable valor cultural i preveu la reposició del revestiment de la planta baixa del claustre i millora de la façana del carrer Hospici.

Així mateix, es preveu aplicar una nova capa d’arrebossat i estucat final, sense canviar la distribució de les juntes horitzontals i ni l’acabat i cromatisme actual, de manera que es renovin i mantinguin les característiques històriques dels claustres. També es vol treballar en la millora de la façana principal de l’immoble, la del Carrer Hospici. I per tal que tot l’edifici adquireixi un major protagonisme es contempla una millora de la il·luminació de cara a ressaltar-ne les qualitats. El pressupost de l’actuació puja a 53.576,26 €.